Utseendet blir allt viktigare

Fotegården är ett svenskt familjeföretag som har gått i släkten under många år tillbaka. Nu är det femte generationen Lars-Göran, Leif och Anders Pettersson och sjätte generationen Erik och Jonas Pettersson som driver bolaget. Branschen förändras och utseendet på förpackningarna blir allt viktigare.

Fotegårdens Emballage bildades 1994. Växtodling är grunden i företaget men det har utvecklats och nu är det uppdelat i fyra ben fördelat på växtodling, emballage, åkeri och lantbruk. Idag jobbar sju personer på företaget. Det hela började med att grannen efterfrågade förpackningar och på den vägen är det. Nu har Fotegårdens emballage vuxit och de har hela Sverige som marknadsområde.
– Vi är grossister och säljer emballage till små- och medelstora packerier. Därför är vi beroende av att de små packerierna finns kvar, säger Erik Pettersson som numera har huvudansvaret för växtodling.

Efter avslutade studier till lantmästare bestämde sig Erik för att flytta hem till gården i Lidköping igen och ta över växtodlingen medan hans pappa Leif ansvarar för emballage.
Erik försöker att utveckla företaget och ligga i framkant, bland annat har han gjort om hemsidan och jobbar med att bredda varumärket.

I sortimentet finns numera allt ifrån nätsäckar och pallar till plastfilm och flyttkartonger.
– Emballage är det området som vi har bäst potential att växa inom, menar Erik Pettersson. Branschen förändras och han märker hur viktigt utseendet har blivit på förpackningar. Gårdsbutiker vill till exempel ha sina egna tryck och konsumenterna efterfrågar snygga förpackningar.

Montern på mässan har Fotegården tillsammans med Stora Enso och Norbag. Det är nämligen Stora Enso som tillverkar wellpapp, sedan designar Norbag förpackningarna och Fotegården säljer dem i Sverige. Hela kedjan finns på plats under Elmia Odla.

Publicerad
2014-12-10
Bilder
– Vi är ett familjeföretag och här har vi ytterligare en generation, säger Anders Pettersson och pekar på sitt barn i vagnen. Här står han tillsammans med pappa Leif Pettersson.
– Vi är ett familjeföretag och här har vi ytterligare en generation, säger Anders Pettersson och pekar på sitt barn i vagnen. Här står han tillsammans med pappa Leif Pettersson.