Mer kvalitetspotatis med mindre vatten och bekämpningsmedel

Hur mycket sliter solen på bekämpningsmedlet som blasten? Svaret avgör om behandlingen mot potatisbladmögel ska bli effektiv.

Lösningen visas av Grimme Skandinavien på mässan Elmia Odla 9-10 december.

Det handlar om sensorer och kommunikationslösningar från Dacom. Systemet består av en väderstation, som flera odlare kan dela på, och sensorer ute på fälten. Stationen är dessutom kopplad till en vädertjänst.

– Rådgivarna använder redan den här tekniken och odlarna skulle tjäna på samma metoder, säger Heine Hylleberg hos Grimme Skandinavien. 

Sensorerna mäter regn, effekt av bevattning, temperatur, solljus och markens fuktighet i tre nivåer ned till 60 centimeters djup. Tillsammans med väderdata och prognoser kan odlaren vattna och bekämpa med stor precision.

– Istället för att följa ett schema sätter man in åtgärderna när de behövs och gör mest nytta, säger Heine Hylleberg och ger ett exempel:

– Varför ska man vattna om det finns tillräckligt med vatten på rötternas djup?

På mässan visas även ett vakuumsystem för torkning av lök, Vacc-Tek. Luft sugs genom lökarna och luften värms och avfuktas. Resultatet blir snabbare torkning och 80 procent lägre energiförbrukning. Ett annat exempel på åtgärder som höjer kvalitet och sänker kostnader är system för lagring av potatis, Combi-Vent vilket också visas på Elmia Odla.

En maskin som sparar både pengar och resurser är den treradiga bandsättaren GB-330 från Grimme. Den är konstruerad för sättning av potatis av olika storlekar, och har bland annat den funktionen att en av raderna sätts grundare Det minskar blastens konkurrens om vatten och sol. I Frankrike och England finns idag cirka hundra maskiner och erfarenheten är att behovet av bevattning minskar och att andelen säljbar slutprodukt av rätt storlek ökar

– För oss handlar Elmia Odla om att hjälpa odlarna att förbättra sitt täckningsbidrag, sammanfattar Heine Hylleberg.

 

Läs mer om öppettider och entréavgifter.

Publicerad
2014-12-01
Bilder
Potatis satt i tre rader på olika djup, ökar andelen säljbara produkter. Det är en av teknikerna som Grimme Skandinavia visar på Elmia Odla 9-10 december.
Potatis satt i tre rader på olika djup, ökar andelen säljbara produkter. Det är en av teknikerna som Grimme Skandinavia visar på Elmia Odla 9-10 december.