Läsvärd, hoppfull och fantastisk statistik!

Det finns en hel del spännande fakta rörande odling och trender att ta del av. Mycket av statistiken visar på möjligheter för dig som odlare. Så häng med…

När det gäller frukt och grönsaker så fortsätter den positiva hälsotrenden som såklart också skapar en större efterfrågan och en ljus framtid för branschen. Vårt intag av färska grönsaker har tredubblats från 14 till 48 nyttiga kilo per person och år. Vi äter inte bara nyttiga grönsaker utan även frukten har fått ett lyft! Noterbart är att två av tio svenskar äter mer än 500 gram frukt och grönsaker per dag, eller mer. Både kvinnor och män bidrar till statistiken, kvinnorna med en konsumtionsökning på 30 procent och männen med en ökning på 15 procent. Den senaste tidens artiklar kring ett fortsatt ökat intag av frukt och grönt skapar ytterligare framtidsoptimism för landets odlare.

 

Växer så att det knakar

En spännande utveckling är också den som skett rörande den ekologiska odlingen där vi kan se ett ökat intresse ifrån hela konsumtionsledet. Vad vi stoppar i oss och hur produktionen har sett ut avspeglar sig idag, mer än någonsin, i våra födoval och vad vi väljer att lägga i matkorgen. Fler och fler av oss förespråkar helt enkelt svenskt framför importerat!

Den certifierade ekologiska fruktodlingen i Sverige går på högtryck för att kunna möta efterfrågan ifrån konsumenterna och står idag för cirka fem procent av den totala fruktarealen. Ett stigande intresse också för ekologiskt odlade päron, plommon, körsbär samt bär kan noteras.

    

Förädlad potatis skapar nya affärsmöjligheter

Vår konsumtion av potatis har minskat med cirka ett kilo per person och år sedan 1960 och trenden ser ut att hålla i sig. Samtidigt har vi fattat tycke för kylda och frysta potatisprodukter vilka har ökat med cirka 3,5 kilo per person och år under de senaste 25 åren. En ökad efterfrågan av ekologiskt odlad potatis, en ökad medvetenhet om och kring vad vi stoppar i oss samt en utvecklingsmöjlighet kring förädlingen av knölen skapar förhoppningsvis även en ljus framtid för landets potatisodlare

 

Ny gröda lägger mark under sina fötter

Genom perfekta klimatförhållanden och gynnsamma jordar har intresset för vinodling i Sverige bara ökat och ökat under senare år. Antalet odlare i landet beräknas idag uppgå till 250 stycken där uppskattningsvis 150 är verksamma i Skåne. Tillsammans odlar dessa 40 hektar mark. 20 hektar av dessa är kommersiell odlingsyta som brukas av 14 företag. Dessa 14 har kommit så långt i utvecklingen att de idag säljer egenproducerat vin framställt på svenskodlade druvor. Enligt statistik ifrån 2009 producerade Sverige redan då 17 859 liter vin, varav 6 695 liter rött vin och 7 737 liter vitt vin samt 3 427 liter rosévin, på en yta av cirka 20 hektar. Sedan dess har alltså mycket hänt och den glädjande slutsatsen måste bli att vinodlingen i landet är här för att stanna!

 

Vill du veta mer om framtidens odling och de klimatförändringar vi står inför? Få tips kring nya möjligheter och träffa representanter verksamma inom odling av vindruvor? Då har du hittat rätt, välkommen till Elmia Odla, 9-10 december.

Publicerad
2014-09-10
Bilder
Äpplen
Äpplen