Grimmes prisade potatisupptagare kör baklänges

Den tvåradiga potatisupptagaren SE- 260 UB med speedtronic reningssystem från Grimme Skandinavien har den unika fördelen att den kan köras baklänges, något som ingen annan maskin på marknaden klarar av.
– Maskinen vann guldmedaljen på Agritechnica i Hannover, berättar Heine Hylleberg.

Grimme Skandinavien levererar och ger service på specialmaskiner för potatis- och betodling samt för torkning, förvaring och kylning av potatis, lök och morötter.
Heine Hylleberg arbetar som försäljningschef utanför Danmark och han berättar om maskinens alla fördelar.
– SE- 260 UB lanserades 2013 men fick nya funktioner i år, bland annat en stor 6-tons tank. Vi har redan sålt ett antal maskiner i Sverige och fler är beställda inför 2015 års säsong, säger Heine Hylleberg.

Maskinens kompakta konstruktion och låga vikt på 9,2 ton gör det möjligt att vända smidigt samtidigt som marken skonas.
– Det är viktigt att maskinen jobbar skonsamt med potatisen, annars blir den ful och därmed svårsåld i butik. Konsumenterna är kräsna och vill ha fin potatis, menar han.

SE- 260 UB är i stort sett självgående, har automatisk anpassning och är därmed lätthanterlig för chauffören. Den kan kopplas på dragfordon som har minst 110 Hk.
En annan fördel är att avlastning och pålastning av potatis sker samtidigt. Mattan är odelad vilket gör att man slipper eventuella glapp och det i sin tur leder till snabbare och effektivare hantering. Upptagningstekniken är baserad på en kombination av det starka och skonsamma systemet från den tvåradiga SE-150-60- modellen samt det enkla produktflödet i den enradiga SE-75-55. 

Publicerad
2014-12-10
Bilder
– SE- 260 UB är i stort sett självtänkande, säger Heine Hylleberg.
– SE- 260 UB är i stort sett självtänkande, säger Heine Hylleberg.