GROgrund för framtidens arena!

När Elmia Odla, GRO Potatis & Friland 2012 summerades kunde premiäråret sammanfattas med ordet succé. I år är det dags igen och genom att flytta mässan från oktober till december skapas nu ytterligare GROgrund för framtidens arena.

Elmia Odla, GRO Potatis & Friland såg dagens ljus för första gången 2012. Succén var ett faktum redan premiäråret och när grindarna stängdes hade över 3000 besökare passerat och de över 100 utställarna var mer än nöjda med gensvaret. En av alla de som då var med var potatisodlaren Wanja Wallemyr och att mässan i år bytt månad är något hon ser mycket positivt på.
– När mässan tidigare låg i oktober hade flera av landets odlare svårt att slita sig från alla måsten på hemmaplan, mässan låg helt enkelt lite fel i tiden. Trots detta besöktes den av över 3000 besökare och det visade redan då på dess potential. Nu har arrangörerna lyssnat på både besökarnas som utställarnas önskemål och det är såklart ytterst glädjande för alla inblandade att intresset redan nu är så högt.

Potatis sedan barnsben
För Wanja Wallenmyr har potatisen funnits med sedan barnsben och hon minns väl tiden som liten tillsammans med sin mor där ute på potatisåkern.

– Det var där någonstans jag fick ett speciellt förhållande till potatis och när jag sedan började på lantbruksskola och sprang på min blivande man där i korridorerna växte intresset än mer! Sedan 1977 bedriver vi familjejordbruk på 400 hektar åker där vi odlar potatis, spannmål, oljeväxter och vall. Våra gårdar ligger på sluttningarna till de unika platåbergen Gisseberget och Gerumsberget där förhållandena för att odla potatis är alldeles utmärkta. Att potatisen nu också börjat få lite av en upprättelse bland konsumenterna efter ett par års hälsodebatt gör att det känns lite extra skoj, både med att idag kunna titulera sig potatisodlare samt också få äran av att vara ordförande i Skaraborgs potatisodlarförening och en av styrelsemedlemmarna i GRO. Skaraborg som distrikt är ju ett av landets största när det kommer till potatisodling och samlar medlemmar ifrån hela Västra Götalandsregionen så det är ett hedrande uppdrag för mig såklart.

Bransch med framtidsoptimism

När nu färskpotatisen fyller butikerna runt om i landet erbjuds en produkt som inte bara är näringsrik utan också odlad med omsorg för att erbjuda konsumenten en knöl med utmärkt kvalitet. Men den som tror att potatisodlarna är nöjda och inte suktar efter ytterligare inspiration får tänka om.

– Genom att Elmia Odla GRO Potatis & Friland fått det genomslag den fått som plattform för branschen kan vi som är verksamma i densamma träffa likasinnade under ett par spännande mässdagar för att diskutera, ta del av seminarium och utbyta erfarenheter och idéer. Vi vill utvecklas än mer och när arrangörerna nu också riktar blickarna mot Skandinavien kan vi förhoppningsvis få ännu mer utbyte av två inspirerande dagar i december, avslutar en förväntansfull Wanja Wallemyr.

Publicerad
2014-06-30
Bilder
Potatis
Potatis