Framtidens fredagsmys

Hur smakar ett litet chips med stort innehåll baserat på ekologiskt odlade bruna bönor ifrån solrika Öland? Vi åkte till ön för att hitta producenten och förhoppningsvis få till en provsmakning. 

När Ölandska Bönchips tilldelades Husmansbords diplom för Sveriges bästa landskapsmat 2013 för sin smak, naturell, löd motiveringen, ”Ny svensk landskapsmat i sitt esse!” Grunden till succén uppfanns av en händelse av Ulf och Mary-Anne Wahlquist, kända matprofiler på Öland, i samband med att de fick uppdraget att anordna en middag åt Regional Matkultur.

– Det här skedde 2002 och vår målsättning var att servera falafel tillverkad av bruna bönor, dessutom ekologiskt odlade, lokalt här på ön. Låt oss summera med att säga att själva middagen gick si så där! Falaflarna var vackra och fina när de kom upp ifrån oljan men när det var dags för provsmakning var det som att tugga på en rå böna. Vi fick väl lite spelet där och då och falafeln fick bli en platt liten detalj på en bänk i ren frustration. Efter lite funderingar så insåg vi att vi kanske kunde göra tunna falaflar av bönorna och kort tid därefter lyfte vi upp våra tunna, väldigt goda bönchips ur fritösen och insåg att vi nog hade skapat världens grej, berättar Ulf.

 

Smakrik ekologi

Sedan dess har ett par år passerat och med dem både med- som motgång. Många är de liter chipssmet som har handmalts, handkavlats och handpackats i lokalerna och idag driver paret sin verksamhet tillsammans med bästa vännerna som delägare och affärerna rullar på. I en enkel lokal i Färjestaden på denna vackra ö pryds väggarna av diplom och utmärkelser.

– Tidigare drev vi en vegetarisk restaurang på ön och insåg nog direkt vad vi hade skapat för spännande och 2009 registrerade vi så Svenska Bönchips. Chipsen finns idag i fyra smaker, Naturell, Chillidill, Örter, samt en säsongssmak som anpassas efter årstiderna. Vad sägs om Sommarparty med smak av jordgubbar och grönpeppar och med en rosa färgton? Eller ett Vårrus med smak av nypon och tre sorters peppar? Samtliga produkter är mjölk- och glutenfria, innehåller inga aromer eller andra tillsatser, består av ekologiskt odlade bruna bönor och är en god källa till både magnesium, folsyra, zink och järn. Att alla våra produkter dessutom är kryddade med äkta kryddor som vi maler själva gör oss lite extra stolta, förklarar Mary-Anne vidare.

 

Ny förpackningsmaskin

Sommaren 2012 investerade företaget i en ny förpackningsmaskin vilket har inneburit ett stort lyft för verksamheten. Genom maskinen kan man nu producera chips med en hållbarhet på hela sex månader och inom just chips är det en stor fördel med lång hållbarhet, främst ur konkurrenssynvinkel! Det som slår en som besökare är att så mycket av arbetet sker med ren handkraft och med så lite avancerade maskiner. Här dominerar själ och hjärta över maskinell utveckling och det känns charmigt på något sätt!

– Precis som för vinodlingen är Ölands klimat alldeles ypperligt att även odla bruna bönor i. Den kalkrika jorden och öns många soltimmar producerar fantastiska bruna bönor som vi köper ifrån Kalmar-Ölands Trädgårdsprodukter här på ön. Tillsammans med en väldigt resurssnål produktion och ett stort konsumentintresse ligger våra chips helt rätt i tiden då vi också råkar vara Europas enda bönchipsproducent, fortsätter Ulf.

 

Spännande framtid

När kundkretsen ständigt ökar och stora aktörer vill sälja produkten så är det lätt att stärka sitt ego. Men inte paret Wahlquist. Istället för att slå sig för bröstet när fakta om att två stora internationell aktörer är intresserade av att beställa över en miljon påsar chips analyserar man, andas och effektiviserar produktionen. När dessutom möjligheten att börja exportera till Sydkorea dyker upp i nästa andetag får Wahlquist´s mer angenäma problem att fundera över.

– Det är ju vårt kännetecken, vårt varumärke, det intima, det kärleksfulla produktionsledet med få mellanhänder! Men nu står vi inför ett vägval där vi helt enkelt måste öka produktionstakten och investera i en större maskinpark för att möta efterfrågan. Men en sak är säker, vi kommer alltid att producera Europas enda bönchips med både hjärta och själ, avslutar de båda unisont.

Publicerad
2014-10-27
Bilder
Bönchips
Bönchips