Dags igen för den goda jordens mässa – Elmia Odla!

Elmia Odla är den nordiska branschmässan för alla som arbetar med potatis, grönsaker, frukt och bär. Mässan blev genast en populär mötesplats vid premiären 2012. Nästan nio av tio besökare ville komma tillbaka på nästa mässa. Och i höst är det dags igen för mässan där du odlar dina bästa relationer och affärer – Elmia Odla 2014!

Elmia Odla 2014

– Det är ju en fackmässa, en mässa för alla som odlar potatis och frilandsprodukter, så den träffar ju väldigt rätt, säger Anders Nilsson, ordförande för GRO Potatis.

GRO (Gröna näringens riksorganisation) och Elmia arrangerar tillsammans Elmia Odla 2014 – den viktigaste mötesplatsen för odlare i hela Norden. Här möts odlare från Sverige, Norge, Finland och Danmark för att göra affärer, odla relationer och dela med sig av sin viktiga branschkunskap.

Sverige och de övriga nordiska länderna på mässan har mycket gemensamt när det gäller frilandsodling. Med ett liknande odlingsklimat finns goda förutsättningar för kunskapsutbyten om metoder och teknik som effektiviserar produktionen och ökar lönsamheten.

Den svenska skörden av matpotatis blev 550 600 ton 2013, motsvarande nivå som året dessförinnan. Nästan all matpotatis kunde också bärgas 2013. Bara 100 hektar blev obärgat 2013, den lägsta siffran sedan 1997 och jämförbar med 650 hektar 2012. Men arealen för odling av matpotatis har minskat med hela 23 procent på tio år, enligt siffror från SCB.

– Odlingarna går mot att bli större och större, att man kan odla mer på mindre yta. Det är en strukturrationalisering som har pågått flera år, säger Anders Nilsson.

Det kräver också en särskild kunskap. Utsäde, energieffektivisering, vattenförsörjning och markpackning är några av de branschfrågor som kommer upp på Elmia Odla i föreläsningar och seminarier. 

– Det är ett utmärkt tillfälle för att ta del av nya forskningsrön och visa upp nya sorter, teknik och maskiner på marknaden, säger Anders Nilsson.

Du som utställare är också varmt välkommen att hålla föredrag eller ordna seminarium på mässan. Passa på att på ett intressant och spännande sätt nå nya kunder, både nationellt och internationellt!

Välkommen med din anmälan!

Publicerad
2014-02-19