Nästa steg för Nollvisionen

Intressanta nyckelseminarier när transportbranschen träffas

 I år är det 20-­årsjubileum för Nollvisionen. Det uppmärksammar Elmia Nordic Road genom att blicka fram mot nästa steg.
– Målet om noll döda i trafiken hänger idag samman med andra hållbarhetsmål som exempelvis ren luft och en bullerfri miljö, säger Magnus Ringqvist, mässansvarig för Elmia Future Transport, Elmia Nordic Rail och Elmia Nordic Road. 

Sedan 1997 har antalet döda i trafiken halverats i Sverige. Det innebär att intresset ute i världen för Nollvisionen är superhett. Under Elmia Nordic Road riktas blicken framåt. Vilka innovationer krävs för att klara av nästa steg? Nyckelseminariet ”Vision Zero – steg 2: Hur går vi vidare?” är ett spännande avstamp för framtiden.
– Nollvisionens initiativtagare Claes Tingvall medverkar på seminariet och moderator är förra infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd. Det bådar gott för en intressant diskussion, säger Magnus Rinqvist.

Med tanke på20-årsjubiléet av Nollvisionen blir det extra fokus på säkerhetsarbete under Elmia Nordic Road. Och inte bara i seminarieprogrammet. Två gånger om dagen kommer det att genomföras krocktester i 70 km/tim mot olika typer av räcken.
– Det är faktiskt så att många av räckena på våra vägar är felmonterade. Det här krocktestet visar vad som händer när det brister i underhållet. En smäll mot ett korrekt monterat räcke jämfört med ett fel- monterat är ganska brutal. Det är viktigt att man som beställare ställer rätt krav i upphandlingarna, säger Magnus Rinqvist.

Precis som förra åretär seminarieprogrammet fullspäckat av aktuella ämnen och frågor för framtiden. Det som gör programmet unikt är att fokus ligger på utmaningarna – inte transportslagen.
– Vi fokuserar på de problem som finns oavsett om det handlar om järnväg, vägar, hamnar eller flygplatser. På så sätt blir det mer dynamik i diskussionen, avslutar Magnus Rinqvist.

Publicerad
2017-06-28
Bilder