Mässnyheter 2017

Hållbara transporter, teknikutveckling och säkerhetsfrågor var huvudämnen på Elmia Future Transport, Elmia Nordic Rail och Elmia Nordic Road. Med ett hundratal internationella utställare befäste de tre mässorna sin position som Nordens största och ledande mötesplats för transport- och infrastruktur.

12 oktober 2017 Läs mer
BCA Entreprenad

Med en ny spårriktare hoppas BCA Entreprenad kunna växa på järnvägsmarknaden. Investeringen på 30 miljoner har lockat många nyfikna besökare till företagets monter.
– Vi hade aldrig kunnat tro att det skulle gå så här bra, säger Thomas Back, nivellör på BCA Entreprenad.

12 oktober 2017 Läs mer
Pär Helgesson diskuterade höghastighetsjärnväg tillsammans med bland andra Mats Johannesson, som är nytillträdd vd på MTR Express.

Höghastighetsjärnvägen behövs och den behöver byggas snabbt.
– Det är dålig hantering av pengarna om avkastningen på investeringen kommer först om 50 år, säger Pär Helgesson, projektchef på SJ.

12 oktober 2017 Läs mer
Stephan Winkler, t.v. och Anders Larsson t.h.

En ny vagn som mäter spår och växlar. Det är Strukton Rails nya satsning som presenteras på Elmia Nordic Rail.
– Vagnen går automatiskt och filmar på ett säkert sätt, säger Anders Larsson på företagets marknadsavdelning.

12 oktober 2017 Läs mer
Future Transport Award 2017 arrangeras på Elmia i Jönköping

Copenhagen Malmö Ports, Gustav Hemming och Jones Karlström. Där har ni vinnarna av Future Transport Award 2017. Priset delades ut under mässorna Elmia Future Transport, Elmia Nordic Rail och Elmia Nordic Road i Jönköping.

11 oktober 2017 Läs mer
Stephan Bengtsson, Frida Bengtsson och Tore Flaterud visar upp stolar på Elmia Nordic Rail.

Komfort och design – där har ni nyckelorden i ett lyckat samarbete mellan Sverige och Norge. Resultatet har blivit att du inte bara sitter skönt när du reser med tåg, utan även förmodligen anser att stolarna är snygga att titta på.

11 oktober 2017 Läs mer
Michael Thulin, Annelie Andersson och Monica Öhlander på Bombardier framför det nya C30-tåget som ska trafikera Stockholms tunnelbana.

Svensk teknik och innovation – där har ni Bombardiers grunder i ett nötskal. Den svenska delen av företaget har sina rötter i de anrika företagen Asea och Ericsson och har genom åren levererat tåg och järnvägssystem över hela landet.

11 oktober 2017 Läs mer
Rob Whyte har relativt nyligen tillträtt posten som Managing Director på Alstom i Norden.

Vätetåg eller batterdrivna tåg? Båda förslagen kan ersätta dieseltåg i framtiden. Men varför krävs förändringen? Det diskuterades under seminariet ”Higher, longer, lighter, hybrids – What is the look and feel of the future trains?”

11 oktober 2017 Läs mer
Per Ranch är en av många som varit drivande bakom projektet Svenska elvägar.

Förra året stod världens första elväg klar i Gävle. Per Ranch, projektledare för förstudien till projektet, hoppas nu att politikerna ska sätta ner foten och göra något för att nå målet om en fossiloberoende fordonsflotta 2030.

11 oktober 2017 Läs mer
Jörgen Niklasson från Stockholms läns landsting var mycket nöjd med dagens Matchmaking.

Leverantörer och nya projekt söker samarbetspartners och underleverantörer.

På Elmia Future Transport, Elmia Nordic Rail och Elmia Nordic Road fanns kanske den träffsäkra lösningen – Matchmaking.

11 oktober 2017 Läs mer
Alan Goodliffe arbetar på Department for International Trade och på den brittiska ambassaden i Stockholm.

Flera brittiska företag finns på plats under Elmia Future Transport, Elmia Nordic Rail och Elmia Nordic Road.

– Ett ypperligt tillfälle att se, lära och dela med sig av egna erfarenheter, säger Alan Goodliffe på Department for International Trade och Brittiska ambassaden i Stockholm.

11 oktober 2017 Läs mer
Ronny Hjärtmyr, till vänster, och Klaus Hiller framför modeller på loken G6 och G18 från Vossloh.

Tyska Vossloh är på Elmia Nordic Rail för att hitta kunder till det kraftfulla loket G18.

– Det är ett effektivt lok som klarar väldigt höga laster, säger Ronny Hjärtmyr, försäljnings- och servicechef på Vossloh i Sverige.

11 oktober 2017 Läs mer
Harald Marx, biträdande försäljningsledare, och Madelene Altberg, produktionsledare, är på Nordic Rail för att presentera Systra Sverige, tidigare Dalco Elteknik.

Det franska företaget Systra är näst störst i världen på järnvägsprojektering.

Numera ingår även det svenska företaget Dalco Elteknik i den franska familjen.

– Med Systra blir det andra muskler i företaget, säger Harald Marx, biträdande försäljningsledare på Systra i Sverige.

11 oktober 2017 Läs mer
Under seminariet deltog Mårten Johansson, Sveriges Åkeriföretag, Karin Svensson-Smith, Riksdagens Trafikutskott, Björn Westerberg, Tågoperatörerna, Rikard Engström, Svensk Sjöfart samt Karin Tornmalm, Skogsindustrierna. Längst till vänster syns moderatorn Christer Ljungberg, Trivector.

Är hårdare skatter och avgifter vägen till att nå klimatmålen? Inte enligt ett flertal branschföreningar som debatterade frågan under ett seminarium på Elmia Nordic Rail, Elmia Nordic Road och Elmia Future Transport.

– Höjer vi skatter och avgifter kommer Sveriges konkurrenskraft minska, sade Rikard Engström, vd på Svensk Sjöfart.

11 oktober 2017 Läs mer
Conny Magnusson tror att det går att göra ännu mer när det handlar om att återanvända gamla komponenter.

Tåg är ett miljövänligt alternativ på många sätt. Något som Infranord Components i Nässjö tagit fasta på.

– Vi tar tillvara på gammalt material och återanvänder det i anläggningarna, säger Conny Magnusson från försäljningsavdelningen.

 

11 oktober 2017 Läs mer
Maria Parent framför en bild på ett Pågatåg i Skåne. Ett exempel där Alstom har levererat regionaltåg till Sverige.

Politikerna kanske vacklar. Men för franska Alstom är det inga problem att sätta igång med att bygga en höghastighetsjärnväg i Sverige redan nu.
– Vi har byggt höghastighetståg i 35 år – vi kan det här, säger Maria Parent, kommunikationschef på Alstom i Sverige.

11 oktober 2017 Läs mer
Jonas Karlsson, vd, Oslo-Stockholm 2.55 AB, Lennart Kalander, Trafikverket, moderator Ulf Nyström, Karin Svensson-Smith (MP), ordförande i Riksdagens Trafikutskott, och HG Wessberg, Sverigeförhandlingen

Är höghastighetsbanan lösningen på alla bekymmer? Den något tillspetsade frågan diskuterades på nyckelseminariet ”Höghastighetsjärnvägar – löser det alla problem.” Svaret från panelen? Den löser inte allt, men mycket.

10 oktober 2017 Läs mer
”Härifrån kan man nästan köra bilen efteråt”, menade Anders Hamrin efter eftermiddagens krocktest.

Ett bra vägräcke kan vara livsavgörande. Under Elmia Nordic Road får du chansen att se ett unikt krocktest live – på mässområdet.
– Underhållet av vägräckena i landet är eftersatta, säger Anders Hamrin, försäljningschef på Nordic Road Safety.

10 oktober 2017 Läs mer
Fredrik Hoel

Vilka digitala trender kommer att slå nästa år? Och varför har han chip inopererade i händerna? Svaren ger Fredrik Hoel, platschef på IT-konsultbolaget Acando, under sin föreläsning på konferensens första dag.

04 oktober 2017 Läs mer
Innan SKF Insight fanns kunde tekniken för tillståndsövervakning enbart övervaka skador efter att de uppstått. Med den nya tekniken, där avkänningen finns direkt i lagret, kan SKF övervaka skador från det att den första mikroskopiska effekten uppstår.

Tåg ska vara på spåren – inte på service. Det är grundtanken bakom SKF Insight, ett nytt trådlöst tillståndsövervakningssystem, som SKF lanserar i Sverige på Elmia Nordic Rail. 

04 oktober 2017 Läs mer
Erik Nerell, marknadschef på NCC Civil Engineering.

Innovativa lösningar och mer infrastruktur för pengarna. NCC kommer att prata om olika saker på Elmia Nordic Rail, Elmia Road och Elmia Future Transport, men alla under just den gemensamma rubriken.
– Det handlar om olika områden av hållbar infrastruktur, säger Erik Nerell, marknadschef på NCC Civil Engineering.

28 september 2017 Läs mer
Ulf Carlsson, Trafikverket. Foto: Mikael Ullén.

I slutet av sommaren presenterade Trafikverket sitt förslag på ny nationell transportplan. I myndighetens monter på Elmia Nordic Rail kan du få svar på alla dina frågor om förslaget.

28 september 2017 Läs mer

Konsultföretaget ÅF ställer ut på Elmia Future Transport för tredje gången. Fokus ligger på att fördjupa relationen med befintliga kunder och att bygga nya kontakter.
– Det här är samlingsplatsen för alla Nordens infrastrukturföretagare, säger Kajsa Rosén, assisterande affärsområdeschef för samhällsbyggnad på ÅF.

20 september 2017 Läs mer
Fredrik Adielson, affärsområdesansvarig på S:t Eriks.

S:t Eriks satsar med en mer än dubbelt så stor monter som senast på Elmia Nordic Rail, Elmia Nordic Road och Elmia Future Transport. I montern hittar du två stora nyheter – fixerade spår för höghastighetståg och miljösmarta betongräcken som ”äter” kväveoxid när solen lyser på dem.

10 september 2017 Läs mer
Nästa steg för Nollvisionen

 I år är det 20-­årsjubileum för Nollvisionen. Det uppmärksammar Elmia Nordic Road genom att blicka fram mot nästa steg.
– Målet om noll döda i trafiken hänger idag samman med andra hållbarhetsmål som exempelvis ren luft och en bullerfri miljö, säger Magnus Ringqvist, mässansvarig för Elmia Future Transport, Elmia Nordic Rail och Elmia Nordic Road. 

Strukton Rail AB kommer till Elmia Nordic Rail både för att visa sina smarta lösningar för att bygga, driva och underhålla järnvägssystem och för att introducera sitt nya innovationspris, som ska delas ut för första gången. En av Struktons nyheter är besiktningsvagnen Hedwig (SIM), som smidigt kontrollerar växlar med hjälp av laser och höghastighetsfilm.

29 maj 2017 Läs mer

Smart och hållbart resande är så mycket mer än transportmedel och digitala tjänster till de som reser. I morgondagens smarta resande är rollerna utbytta och resenären vägvisare – den som ger information att svara på och leverera efter behoven. Hur det ska kunna gå till är ämne för ett av seminarierna på höstens konferens.

06 april 2017 Läs mer