Paul fick jobb direkt

Paul Böhme från Anderstorp kör budbil för Gnosjö Trafik. Han älskar sitt jobb, som han fick direkt bara någon dag efter att han ringt och sökt det.

– Det är jätteskönt, ett fritt arbete där man sköter sig själv men samtidigt har mycket ansvar och många olika arbetsuppgifter, säger Paul Böhme.

Han jobbar dagtid på måndagar och kör sedan nattpass mellan olika företag i södra Småland och Västra Götaland resten av arbetsveckan. Det kan bli allt från 20 mil och upp till 40 – 60 mil per arbetspass. Leveranserna varierar också, allt från små paket till lastade pallar.
– Det som körs ut på natten är sådant som är beställt för att finnas på plats på morgonen hos företagen. Det är lite ensammare pass, det är ju sällan någon på plats och möter upp, så det är trevligt att variera och köra dagspass på måndagar.

Tvärt kast till nytt jobb

 Paul Böhme är utbildad elektriker och hade tidigare jobb som reparatör. Men när arbetsuppgifter och arbetstider skulle läggas om ville han istället passa på att prova att göra något annat.
– Jag älskar att köra och håller mycket på med bilar själv. En kompis tipsade om jobbet, jag ringde dit och var sedan på anställningsintervju dagen därpå, en fredag. På måndagen hade jag jobbet. Det var ju absolut ett tvärt kast, men det blev ju helt rätt. Jag trivs toppenbra, det är verkligen jättekul

Han har också tankar på att fullfölja sin påbörjade utbildning för att ta C-körkort och kunna köra även lastbil.
– Men än så länge ligger det lite på is. Jag trivs väldigt bra med det jobb jag har nu, säger Paul Böhme.

Han tror att det kommer vara fortsatt gott om jobb i åkeribranschen.
– Ja absolut, det skriks ju efter chaufförer hela tiden.

Vad kan man göra för att få fler att välja branschen?

– Det som lockade mig var ju att köra, och att det är ett så fritt arbete. Men det är också så mycket mer, det måste man kanske berätta mer om. Det ska lastas och lossas, du har mycket ansvar, alla papper ska vara i ordning, och det är också mycket socialt. Det är inte bara att sitta bakom ratten och mata fram massa mil – det är ett yrke med många olika bitar och mycket variation, alla dagar ser olika ut.

Hans Hellström, vd för Gnosjö Trafik, tycker det finns mycket att göra när det gäller rekrytering till branschen.
– Utbildning är en bit, att få igång fler utbildningar. Det här är den hetaste frågan vi har just nu, att få folk till branschen. Vi försöker ligga på med att det ska bli fler utbildningar, och jag tycker att man borde se alla vinsterna och inte tveka och vänta. Det är inte många utbildningar man kan gå och sedan vara efterfrågad och ha jobb direkt från dag ett när man tar sin examen. Sedan handlar det mycket om attityder också att vi måste visa upp hur mycket detta arbete har förändrats. Det är inte bara att sitta och ratta, det är mycket teknik och det är också ett mycket trevligt och socialt jobb, säger Hans Hellström.

Publicerad
2018-07-04
Bilder
Paul Böhme
Paul Böhme