Utmana F1-stjärnorna hos Pirelli

Kryp ner i sittbrunnen, greppa ratten, invänta att startlamporna slocknar och – kör! Pirelli har simulatorn som gör dig till Formel 1-förare näst intill på riktigt. Under Elmia Lastbil kommer simulatorn för första och troligtvis enda gången till Sverige.Ta chansen att för några ögonblick känna dig som Lewis Hamilton eller Nico Rosberg.

– Ja, det här är verkligen en unik chans att utmana alla stjärnor i F1-VM. I simulatorn ges du exakt samma förutsättningar som toppförarna. Du kör samma bana och samma bil, möter motsvarande möjligheter och svårigheter som de ställs inför. Det är så nära verkligheten man kan komma. Det handlar om den ultimata körupplevelsen, hävdar Mathias Lindsäth, extern marknadsstrateg på Pirelli.
Pirelli är sedan 2011 exklusiv däckleverantör till Formel 1. Samarbetet förlängdes nyligen med ett nytt avtal som sträcker sig till och med 2019. Den täta relationen gör att den klassiska däckproducenten har en nyckelroll i motorsportens tungviktsklass. Simulatorn som nu kommer till Elmia Lastbil – för en spännande nordisk premiär – är ett bra exempel på det kontinuerliga samspelet. Dragplåstret i fråga blev tillgängligt för mässor förra sommaren. Tidigare tjänstgjorde den uteslutande som redskap för F1-seriens stjärnsprakande förarkår.
– Alla de stora, såsom Michael Schumacher, har suttit i simulatorn i timmar, dygn, till och med veckor. Här har de jagat idealspår genom olika hårnålar och tränat förmågan att kapa hundradelar, förklarar Mathias Lindsäth och påpekar hur komplex anordningen är:

– Simulatorn fångar precis allt. Tid och hastighet är bara en liten del. Den bedömer däckslitage, den räknar ut kostnader för eventuella skador, plus massor av andra saker. När man kört färdigt får man en full size-rapport av sitt lopp.

Utförligheten bäddar för kittlande jämförelser. Insatserna som mässpubliken signerar i simulatorn på Elmia Lastbil kan genast ställas i förhållande till världseliten. Teoretiskt sett har besökarna möjlighet att besegra regerande världsmästaren Lewis Hamilton. Realismen som erbjuds gör den verklighetstrogna F1-styrningen till ett minne för livet.
Det gäller dessutom att passa på – här och nu.
– Ja, detta är ”one time only”, att transportera hit simulatorn, rigga upp den och justera in alla komponenter är förenat med stora kostnader. Det är ett så pass omfattande företag att det är något vi bara ger oss i kast med en gång, tillstår Mathias Lindsäth.

Självklart känns det angenämt för Pirelli att krydda Elmia Lastbil med F1-glamour. Det världsomspännande mästerskapet ingår i Pirellis identitet. På väldigt många vis. Visst innebär det kraftig exponering, men engagemanget grundar sig i andra värden.
– Det rör sig om investering snarare än affärer. Ambitionen är att förbättra förarnas säkerhet och vara aktiva i utvecklingen av gummiblandningar och andra egenskaper som påverkar hur däcken uppträder. Framstegen som nås tack vare F1-killarna går i rakt nedåtstigande led och kommer dig som privat eller yrkesförare till del. Det som visar sig bra på F1-nivå mynnar ut i förbättringar på däcken till din lastbil eller personbil. Många yrkesförare, exempelvis lastbilsförare, som är vana att köra på Pirellis däck vet vad jag menar, säger Mathias Lindsäth.

Publicerad
2016-08-09
Bilder