Rulla in på nya hälsosammare vägar

Obekväma tider, felaktiga matvanor, mycket stillasittande. Det är avigsidor som lastbilschaufförer ofta måste handskas med. Men visst går det att bryta mönstret och rulla in på nya hälsosammare vägar. Concept for Life medverkar på Elmia Lastbil och informerar om förebyggande friskvård.

Concept for Life är ett hälsoföretag vars ambition är att skapa optimala förutsättningar för en hållbar och sund livsstil. De vänder sig både till företag, privatpersoner och föreningar. Behovet att skaffa en nyttigare livshållning finns i väldigt hög utsträckning. Yrkesfolket i lastbilshytten är inget undantag.
– Avsikten med vår närvaro är att vi vill föra in ett starkare hälsotänk i den här målgruppen, intygar Cecilia Laurits som är etableringsansvarig för Concept for Life i Jönköping.

Lockbetet i montern utmed mässgatan är en speciell ”hälsoshot” serverad i typisk fluorkopp. Många förbipasserande fnyser vid anblicken av den gröngrumliga brygden, men när man svept i sig innehållet har åsikten blivit en annan: ”Oj, vad gott det var” låter det titt som tätt. Fast provslurken är således bara en introduktion.
– Grejen med förebyggande friskvård är att man jobbar med helheten. Vilket är vårt koncept. Vi gör en hälsoprofil och utifrån det testet lägger vi upp en individ respektive gruppanpassad uppföljning, berättar Cecilia Laurits.

Hälsoprofilen erbjuds som paketerbjudande, men skräddarsys också enligt önskemål. Viktigast är att matcha behovet och hitta ett upplägg som passar varje enskild individ. Pratar vi om yrkesåkare är förekomsten av hjärt-kärlsjukdomar ett känt problem.

Cecilia menar samtidigt att medvetenheten om att sköta sin hälsa växt på senare år. Det har även framgått av de snack hon haft med mässbesökarna som stannat till i Concept for Lifes monter.
– Många har bekräftat att det finns ett tydligt behov av friskvård. Det finns för all del de som lever i förnekelse, men generellt börjar allt fler inse hur viktigt det är med friskvård. Och det syns. Det är ganska många vi träffat på mässan som är bra tränade, säger hon.

När Concept for Life anlitas och utför ett hälsotest lämnas efteråt en rapport till den enskilde om dennes värden och en kollektiv sammanställning till företaget. Med det som underlag är det lätt att se vad man behöver jobba med.
– Det kan vara kost, styrka, rörlighet. Ja, i princip det mesta. Behoven är olika för olika grupper, betonar Cecilia Laurits.

Publicerad
2016-08-26
Bilder