PLS & Sala Kaross har fokus på aerodynamik

Minskat luftmotstånd för lägre bränsleförbrukning, det har PLS & Sala Kaross lagt fokus på. Företaget arbetar oavbrutet med att optimera sina lastbilsskåp för en så bra aerodynamik som möjligt. Senaste resultatet av deras ansträngningar visas upp på Elmia Lastbil.

PLS & Sala Kaross, som numera samlat utveckling, produktion och försäljning under varumärket PLS Truck Bodies, lägger en oerhörd energi på läran om strömmande luft. Det finns mycket att vinna på att reducera luftmotståndet i så hög utsträckning som möjligt. Framför allt i form av lägre bränslekostnader.
– Teoretiskt borde skåpen byggas i flygplansform, men meningen är att du ska få med dig gods också, säger företagets försäljningschef Claes Persson med ett skratt.
Han konstaterar sedan i nästa andetag:
– Utgångsläget är och förblir en fyrkantig låda. Men det finns alltid finlir att jobba med. Och då handlar det om radier på profiler, ytskikt, sidokjolspaket och en strävan att minimera utrymmet mellan hytt och skåp.

Utvecklingsarbetet sker i samarbete med Linköpings Universitet, som gör de teoretiska beräkningarna, och med Alfredsson Transport i Norrköping som utför de praktiska testerna. Ända sedan Elmia Lastbil 2014 har det pratats om den stora efterföljaren till Alfredssons aerodynamiska Sprinter – och nu finns den i trafik.

Givetvis kommer bilen i fråga att finnas för beskådning på årets mässa.
– Vid första anblicken kan den förefalla lite mer diskret i utförandet, men tittar man närmare lär man upptäcka flera betydelsefulla förändringar, säger Claes Persson och ger en utförligare beskrivning:
– De främre hörnen är gjorda för lägsta luftmotstånd. Därför är det bara 2,5 centimeter mellan hytt och skåp. Och vi har tillsammans med Erik Alfredsson jobbat med att få ner inlastningshöjden. Den är nu endast 1,09 meter i körläge på ett mediumchassi. Sidorna har dessutom täckts in med kjolar, vilka anpassats vid sista axeln på grund av draget. Faktum är att draget ligger 1,40 meter in under skåpet.
– Sedan har det även monterats en bakgavellift på skåpet, påpekar Claes Persson och tillägger att experimenterandet fortsätter. På tur står Erik Alfredssons Norge-släp, vilket kommer att anpassas till den övriga bilen.

Den innovativa lusten är signifikativ för PLS & Sala Kaross. Ett talande exempel är deras patenterade lastsäkringssystem, ”LS”, vars konstruktion gör att man får ett fritt golv. I LS-systemet inkluderas en integrerad förstärkning i högerväggen i form av en rostfri stålprofil. Den tar upp eventuella smällar vid lastning och skyddar det område i skåpet som tvingas ta mest stryk.
– När det gäller tekniska lösningar hittar vi på det mesta, framhåller Claes Persson.

Publicerad
2016-08-12
Bilder