Miljösmarta lastbilar med hög säkerhet

Miljö och säkerhet är huvudteman hos Mercedes-Benz.
– Vi vill vara innovativa i alla avseenden, förklarar Mattias Nilsson, försäljningschef för Mercedes-Benz lastbilar i Sverige.

Det tyska märket har ställt upp en spännande besättning bilar på sin utomhusyta. Det gemensamma kännetecknet hos dem är all ny teknik. Bilarna utrustas oavbrutet med fiffiga konstruktioner. Två typexempel, som egentligen är vitt skilda från varandra, är säkerheten för att skydda oskyddade trafikanter och ansträngningarna för att få ner bränsleförbrukningen. Säkerhetsfinessen allra först. Mercedes-Benz lanserar ett system som minskar risken för olyckor mellan lastbilar och oskyddade trafikanter såsom cyklister och fotgängare. I systemet ingår en dödvinkelassistent som är den första på marknaden med förmågan att upptäcka oskyddade trafikanter i samband med svängar. Andra delen i systemet är lika med fjärde generationens autobroms vilket har unika egenskaper.
– Det snillrika är att autobromssystemet kan prognosera en persons framfart. Är en cyklist eller fotgängare på väg ut i gatan, eller till och med bara synbart på väg ut, varnar bilen redan i förväg, förklarar Mattias Nilsson.

Vad gäller bränsleeffektivitet har Mercedes-Benz bevisat sin framskjutna position på området via en speciell utmaning. Företaget har varit ute på turné genom Sverige och antagit särskilda dueller. Åkerierna som gästats har fått i uppgift att utse sin bränslesnålaste bil och sin skickligaste förare i fråga om ekonomikörning. Sedan har man fått låna Mercedes-Benz lastbil och jämfört bränsleförbrukningen under en två veckor lång testperiod.

Utmaningen har gått under namnet ”Fuel Duel”.
– Så mycket kan jag säga: vi är nöjda med resultatet. Vi har vunnit 100 dueller – och endast förlorat en, konstaterar Mattias Nilsson stolt.

Utvecklingen fortsätter dessutom med stormsteg. Mercedes-Benz eldrivna Urban eTruck är en konceptbil för framtida tyngre distribution. Denna treaxlade lastbil drivs av två trefas 400-voltsmotorer på vardera 125 kilowatt. Den väger sammanlagt 26 ton och erbjuder 20 mils räckvidd. Effektmässigt handlar det om 340 hästkrafter.

Urban eTruck presenteras i tal och bild under Elmia Lastbil, men det färdiga exemplaret blir inte publikt förrän i höst.

Publicerad
2016-08-25
Bilder