Jönköping och Halmstad SM-vinnare

Det uträttades ett strongt jobb av alla deltagare när skol-SM avgjordes under Elmia Lastbil. Två SM-titlar stod på spel – maskin och lastbilsteknik respektive transport. Vinnare blev Bäckadalsgymnasiet i Jönköping och Kattegattsgymnasiet i Halmstad.

Kenneth Linde från Grönlunds Yrkesutbildningar – medarrangör till Elmia och organisatör av skol-SM – var imponerad när han summerade den spännande kampen skolorna emellan.
– Det är en fantastisk återväxt på nya yrkesutövare som transport- och mekbranschen kan förvänta sig. Och det lovar gott. För det råder stor brist. Det behövs påfyllnad på alla sätt, konstaterade Kenneth Linde vid prisutdelningen och fortsatte glatt:
– När jag sett skolorna tävla här i dag blir jag lugn inför framtiden. Eleverna är mycket duktiga och har gjort ett bra jobb.

SM-uppgörelsen var delad i två kategorier.

Mästare i klassen maskin och lastbilsteknik blev Bäckadalsgymnasiet från Jönköping. Hemmagrabbarna jublade i kör när beviset på deras seger, det ståtliga diplomet, överräcktes med varm hand.

I klassen transport gick förstaplatsen till Halland och Kattegattgymnasiet i Halmstad. Det orangeskrudade gänget bjöd också på breda leenden. Att vinna ett så här prestigefyllt SM-tecken känns förstås toppen.

Vad gäller transporttävlingen hade Grönlunds ovärderligt stöd av Atteviks tungverkstad. De senare bistod med expertis, redskap och utrustning. Lika värdefullt var sponsorstödet från Schmitz Trailers. För elevernas vidkommande täckte transportdelens tävlingsmoment alla delar i kedjan. Eleverna fick färdplanera, utreda om godset var farligt, köra truck och lastsäkra. Allting poängbedömdes och utfördes på tid. Hade två skolor slutat på samma poäng skulle tidsfaktorn avgjort.

I maskin och lastbilsteknik ställdes eleverna inför ett typiskt verkstadsärende. De blev försedda med en problembeskrivning och hade sedan i uppgift att åtgärda felen.

Intensiteten hos de tävlande gymnasieklasserna var på topp.

Kenneth Linde kände att det blev ett mycket lyckat mästerskap. Han såg fram mot en fortsättning om två år igen.
– Vanligtvis jobbar vi på Grönlunds med lite äldre elever än gymnasieelever. Det är roligt att få vara med om det här, att träffa lagen som kommer hit och se hur taggade de är inför SM-deltagandet. Jag hörde många säga att det var ”jättenervöst”. När det känns på på det viset, då är man verkligen taggad, sammanfattade Kenneth Linde.

Skol-SM, resultat

Transport: 1) Kattegattsgymnasiet, Halmstad, 175,55 poäng, 2) Växjö Fria Gymnasium, 160,71, 3) Herrgårdsgymnasiet, Säffle, 158.

Maskin och lastbilsteknik: 1) Bäckadalsgymnasiet, Jönköping, 150, 2) Vendesgymnasiet, Kristianstad, 141, 3) Rekarnegymnasiet, Eskilstuna, 139

Publicerad
2016-08-25
Bilder