En stadig höjdare på utställningsfältet

Med sammanlagt 75 000 kvadratmeter bjuder Elmia Lastbil på ett gigantiskt mässområde. Men det är en mässa som även syns på höjden. Bland annat har Hinz Försäljnings AB, som är generalagent för Palfinger i Sverige, hissat en kran på mäktiga 165 tonmeter.

Kranens beteckning, PK 165.002 TEC 7, känns kanske anonym och intetsägande, men oj vilka hisnande känslor den väcker vid närmare åsyn. Kranen sträcker sig långt långt upp mot den blå himlen över Elmia. Men enligt Magnus Hinz, vice vd och likaledes försäljnings- och marknadschef på Hinz Försäljnings AB i Borlänge, är det inte kranens vidunderliga vandring mot skyn som är det mest imponerande.
– Nej, det som verkligen är anmärkningsvärt med kranen är hur otrolig smidig och snabb den är med tanke på sin storlek, framhåller Magnus Hinz.

Föregångaren till den här modellen var på 150 tonmeter. Nu har den uppgraderats på en rad områden. Alltså inte bara räknat i längd.
– Palfinger har gått igenom hela produkten och fått ihop ett koncept som gjort kranen smidig och lättmanövrerad trots att den är så stor. Det ligger ett bra ingenjörsarbete bakom, menar Magnus Hinz.

En nyhet, som onekligen är fascinerande, är kranens stabilitetskontrollsystem (HPSC-PLUS). Det fångar upp mycket av motvikten och sköter delar av stödjebenens uppgift. Det är givetvis en stor fördel när det är ont om plats. En annan finurlig sak är kranens så kallade P-fold. Bakom namnet döljer sig en egenskap som innebär att kranens parkeringsläge respektive arbetsläge sköts med en enda spak oavsett var den står. Vilket är både enkelt och praktiskt.

Hinz och Palfinger har ett generöst utställningsområde utomhus på Elmia Lastbil. Omnämnda kran omges av mycket annat. Något som är värt en extra titt är taktäckningen Pal Cover. Den ser ut som en jättelik rullgardin och dras som taktäckning över öppna lass. Exempelvis containers fyllda med spån och flis. Den typen av frakt vill lätt flyga ut över kanterna och rasa ut på vägen. Med Pal Cover ligger lasten kvar på plats.

Publicerad
2016-08-24
Bilder