Stort finalavsked för Highway Hero på Elmia Lastbil 2016

Highland Hero

 

Det är dags för en hjälte att ta farväl. Mika Auvinens flerfaldigt prisbelönta flaggskepp ”Highway Hero” ger sig nu ut på en sista triumffärd – bestående av två resmål fjärran från varandra. Först Quebec i Kanada och därefter Jönköping och mässan Elmia Lastbil.

Finländaren Mika Auvinen kommer med sin Mercedes Actros 2551 till Elmia Lastbil, den 24–27 augusti, som regerande mästare i customtävlingen Nordic Trophy. Mikas giftgröna bulkekipage vann den åtråvärda bucklan senast det begav sig på Elmia (2014) och upprepade sin seger i Mantorp i fjol.

”Highway Hero”, som är lastbilens smeknamn, har dominerat med besked.

Men så är det ett customverk av sällan skådat slag. Motivlackeringen, som tog 1 200 timmar att färdigställa, är inspirerad av det amerikanska truckerslivet och inredningen i hytten är influerad av samma miljö. Utseendet liknar gamla tiders amerikanska vägfik.

 

Mika är synnerligen stolt över sin mäktiga segermaskin. Samtidigt poängterar han noggrant att den häftiga skapelsen är resultatet av ett förtjänstfullt lagarbete. Teamet bakom ”Highway Hero” består av sammanlagt tolv grabbar från Helsingforstrakten.

– Jag är lyckligt lottad som har de här killarna. Det är dem jag har att tacka. Priserna som vi har vunnit tillhör teamet, säger han.

 

Men snart har den gröna hjälten gjort sitt. Om knappt ett år faller täckelsen för Mika Auvinens nästa smäckra utmanare inom lastbilscustom. Arbetet med efterträdaren pågår för fullt hemma i Finland. Fast innan nuvarande vinnarlastbil pensioneras ska den tjäna som ögongodis – på båda sidor av Atlanten. I slutet av juli blir finländarnas prisade skönhet dragplåster på den årliga festivalen Truck Rodeo i Quebec i Kanada. Lastbilen fraktas i dagarna med fartyg från Göteborg till Halifax på Kanadas östkust.

– Sedan väntar 200 mil på landsväg till Quebec. Det är två finländare jag känner väl, som bor och arbetar däröver, som tar hand om turen. Så lastbilen är i trygga händer. Jag och teamet i övrigt flyger över några dagar innan festivalen startar, berättar Mika och påpekar:

– Det är första gången en europeisk lastbil är med på den här showen. Det kommer att bli väldigt speciellt. Om den sedan vinner pris eller inte har mindre betydelse. Det viktigaste är att vårt team faktiskt skriver historia.

 

Därefter står Elmia Lastbil i Jönköping och Nordic Trophy på tur i augusti. Det brukar bli publikinvasion på Elmia. Därför känns det som en värdig slutpunkt för ”Highway Hero” i tävlingssammanhang.

– Jag kommer bara att njuta, menar Mika med längtan i rösten.