Trots nya skatten - Kabe ser ljust på framtiden

En föryngrad målgrupp och bättre campingplatser. Två anledningar till att vi kan se ljust på husbils- och husvagnsbranschens framtid. Det menar Kabes vd Alf Ekström.

En överraskande bra inledning med fler besökare än tidigare år, betygsätter Alf Ekström de första dagarna av årets Elmia Husvagn Husbil. Detta med anledning av den nya skatten på nyregistrerade husbilar som instiftades den 1 september och har oroat branschen.

– Jag tycker inte att man kan straffskatta på det här sättet och låta en liten bransch ta en sådan jättehög kostnad. Särskilt med tanke på att de nya bilarna har så liten påverkan på miljön och att man i stället subventionerar äldre fordon med högre klimatpåverkan, säger Alf Ekström.

– Samtidigt använder man en husbil omkring 1 procent till att åka i den och 99 procent till att bo i eller ha den uppställd. Det är en annan sak mot en personbil som bara används vid transporter. Det är inte så att du sätter dig i en personbil bara för att lyssna på radio. Men jag tror inte att sista ordet är sagt, skatten är orättfärdig,fortsätter han. 

Vad gäller Kabe så är en av de stora nyheterna i år att de, som en av få tillverkare, har utvecklat husbilar på Mercedes-chassi.

– De ser mer ut som personbilar, och än så länge har vi märkt ett stort intresse för dem. En annan stor trend är vans, som kommer kraftigt, säger Alf Ekström, som upplever att det mobila livet fortfarande lockar svenskarna.

– Camping är inte alls samma sak som för 30 år sedan. Det kommer in allt fler yngre personer. Dessutom är det dyrt för svenskar att åka utomlands, vilket gör att många semestrar på hemmaplan. Samtidigt blir campingplatserna bättre och enklare att använda, och det blir mer att göra för barnen. Det är mycket som gör att branschen växer, avslutar han. 

Publicerad
2019-09-13
Bilder
Kabes vd Alf Ekström vid Kabes monter på Elmia Husvagn Husbil.