Branschen tror på framtiden - trots att husbilarna har bromsat in

Trots att försäljningen av nya husbilar har bromsat in kraftigt är framtidstron mycket stark i branschen. Det visar en stor undersökning som Elmia Husvagn Husbil har genomfört bland Sveriges största återförsäljare.

– Branschen är förberedd på en tillfällig nedgång, men är övertygad om att det snart vänder uppåt igen, säger Klas Brandt, mässansvarig för Elmia Husvagn Husbil.

I dag slog Elmia Husvagn Husbil upp portarna i Jönköping, Ett 80-tal journalister tog del av den undersökning som Elmia Husvagn Husbil genomfört bland Sveriges största återförsäljare. 

Nordens största mässa för det mobila livet. Mycket är positivt. Husbils- och husvagnsbranschen i Sverige är större än någonsin och antalet gästnätter på campingarna väntas slå nya rekord i år (drygt 16 miljoner gästnätter).

De positiva tonerna märks mycket tydligt även på mässan. Antalet utställare är fler än någonsin, samtliga hallar är fullbokade och mässcampingen blev utsåld på rekordtid.

De senaste fem åren har branschen haft en stark tillväxt där försäljningen av husbilar slagit rekord år efter år. Fram till nu. I år har försäljningen av nya husbilar bromsat in kraftigt, en följd av den så kallade bonus malus-skatten. En första höjning gjordes för ett år sedan och sedan någon vecka står det klart att en ny kraftig höjning ska genomföras. Skatten gäller fabriksnya husbilar, vilket har fått branschen att protestera kraftfullt. Det som ifrågasätts är inte minst logiken i att nybyggda husbilar, de som har den bästa avgasreningen, får en mycket högre skatt än äldre fordon med sämre avgasrening.

- Elmias undersökning visar att branschen anpassar sig till den nya lagstiftningen. Branschen tror till och med på en svag återhämtning redan i år. Men innan vi är tillbaka på de höga siffrorna vi har haft de senaste åren, dröjer det ytterligare några år, säger Tomas Haglund, ordförande för Husvagnsbranschens Riksförbund.

Till skillnad från husbilsförsäljningen ser många återförsäljare positivt på försäljningen av husvagnar – redan i det korta perspektivet.

- Husvagnsförsäljningen väntas i år landa på plussiffror, jämfört med förra året. Intressant fakta i sammanhanget är en stor norsk undersökning som visar att det mobila livet som semesterform är ett bra miljöval.

- Om vi tittar framåt finns det väldigt mycket som talar för en fortsatt positiv utveckling för branschen, avslutar Klas Brandt.

Publicerad
2019-09-11
Bilder