Allt fler hyr husbil - en stor trend i branschen

Husvagns- och husbilsbranschen är rekordstor. En trend som växer lavinartat är uthyrning av husbilar.

– Det är inte lika viktigt att äga husbil längre, och att hyra kan ge mer frihet, säger Maria Vallentin, vd på Forsbergs Fritidscenter.

I Europa har det varit vanligt under en lång tid. Men det är först på senare tid som intresset att hyra husbil i Sverige har vuxit. Maria Valentin är vd på Forsbergs Fritidscenter, som under 2019 har satsat på uthyrning som en del i sitt erbjudande.

– Vi känner att det är en bra service mot kunderna och det har blivit en kanonsuccé, säger hon.

En stor marknad ser hon i storstäderna, där det kan vara svårt med plats att förvara husbilen när den inte används. En annan målgrupp är de som aldrig provat på husbilslivet tidigare.

– Att köpa husbil är ändå en investering på en eller uppemot en och en halv miljon kronor, och då finns det anledning till att testa på hur det är först. Och då är hyresalternativet perfekt, säger Maria Valentin.

Precis som Forsbergs Fritidscenter har Bergholm Jonsson Trading hakat på uthyrningstrenden. Det var i våras som Bergholm tog konceptet Rent and Travel, som startades i Tyskland 2015, till Sverige. Något som visade sig bli en succé. Hela högsäsongen var fulltecknad och vd:n Lars Bergholm ser även en stor kundgrupp i utländska resenärer.

– Genom det här alternativet kan de flyga hit och sedan resa runt i Sverige.

Både Maria Valentin och Lars Bergholm uppskattar att flera aktörer har börjat med uthyrning. Något som kan gynna hela branschen, menar dem.

– Vi har ett gemensamt ansvar och ökar vi intresset för att resa med husvagn och husbil är det bara positivt för oss, säger Maria Valentin.

Publicerad
2019-09-11
Bilder
Lars Bergholm och Maria Valentin gästade presskonferensen som inledde Elmia Husvagn Husbil 2019 och berättade om den växande trenden att hyra husbil.