Sverigepremiär för Hymers unika lättviktsbil

Lättviktsbilen Exsis-i, som kom för två år sedan, blev en succé. Därför har nu Hymer tagit fram uppföljaren – den ännu lättare Exsis-t. På Elmia Husvagn Husbil gör den Sverigepremiär.
 
– En fjäderlätt Premium Van som varken gör avkall på komfort eller standard, säger Christopher Engstrand, IT- och marknadschef på Hymer.

Exsis-t finns i tre olika modeller, där den minsta endast väger 2 700 kg i färdigt tillstånd. Anledningen till att Hymer tar fram lågviktsbilar är många; större lastförmåga, mer frihet, lägre bränsleförbrukning, lägre avgifter och att alla får köra fordonet.
– Det har varit ett problem, att man inte får köra husbilar över 3 500 kg om man har tagit ett B-körkort efter 1996. Till exempel om ägaren vill låna ut husbilen till barn eller barnbarn, säger Christopher Engstrand.
– Visst, det finns en del 3,5-tonsbilar på marknaden. Men Exsis-t har en unik lastkapacitet och är den lättaste som finns av riktigt husbilsklass.
Det som gör Exsis-i så lätt är dess konstruktion.
– Traditionellt i husbilar är det fanérträ rakt igenom. Inredningen i Exsis-t är gjord i en sandwich-teknik med trä–isolering–trä, som gör att man kan spara fyra kilo per överskåp i vikt. Under bilen är både chassit och golvet av glasfiber, medan den är utrustad med kallskumsmadrasser invändigt. Allt för att spara vikt.
Trots den lätta vikten gör man inte avkall på komforten.
– Den har samma standard som Hymer-kunderna är van vid, avslutar Christopher Engstrand.

Publicerad
2013-09-11