11 januari 2019

Trendspaning inför växtåret 2019

Helena Kaasik, journalist och fotograf

Nytt år och nya odlingsmöjligheter. Nu blickar vi i framåt och spår vilka trender vi kommer se under odlingsåret 2019. Fler krukväxter, mer frögroddning och vildare trädgårdar är några spaningar. 

Nu har vi vänt blad och vi går från ett spännande odlingsår, in i oxveckorna år 2019. Förra året berättade jag om nya fenomen och vad som händer i branschen. Jag listade trendväxter, tipsade om antikviteter för trädgården och gjorde intervjuer med branschfolk, allt för att ge en fingervisning om vad som händer i branschen och varifrån influenserna kommer. 

Jag tror att 2019 har alla möjligheter att bli ett riktigt spännande trädgårds- och växtår. Det händer mycket, både i offentliga sammanhang och på privatmarknaden. Dessutom har vi klimatförändringar som engagerar allt fler. Nu vill jag ge min egen version av vad jag tror kommer att hända framöver. Håll tillgodo med mina 10 trendspaningar inför kommande odlings- och växtår.

Fröer, kärnor, skott och sticklingar. Att grodda ekollon och andra frökapslar har varit en bubblare som inte riktigt kommit igång. Troligen för att det tar tid och inte är helt enkelt. 2019 tror jag dock är året då vi lär oss konsten på allvar och låter de spira av skir grönska i hemmet. Skott, sticklingar och frökapslar är också lätta att ge bort eller byta med varandra vänner emellan. Det är inte bara ekollon vi odlar. Citron, avokado, kastanjer, pelargoner, suckulenter, ampelliljor, ja det kan bli ett helt laboratorium av växter på fönsterbrädan hemma.

 

Foto: Sprout, Blomsterfrämjandet.

Fredagsbuketten känns omodern nu när allt fler tänker på miljön. Krukväxterna kommer vi istället att se mer av, eller så blandar vi mer långlivade snittblommorna med torkade blad, frökapslar och växter, med floristen Poppykalas estetik som förebild.

 

Foto: Blomsterfrämjandet, Helena Kaasik.

Växter med karaktär och vackra blad som gärna får vara stora när det finns utrymme. Allt från rödbladiga till exotiska växter är plantor som vi gärna väljer att inreda hemmen med år 2019. Filodendron, alocasia och begonia med karaktär är några exempel. Att fråga efter svenskodlat i blomsterbutiken blir allt viktigare.

 

Foto: via Residense www.residencemagazine.se

Vi vill gärna omge oss med växter som är hållbara och lättskötta. Kaktusar och suckulenter är inte bara spännande växter som finns i en mängd olika utseenden. De är också lättskötta och skulpturalt dekorativa, i inredningen såväl som på balkonger och terrasser.

 

Foto: Pascal Baudar, Greta Rybus/Gardenista.

Vilt är vackert i trädgården under 2019. Vi odlar på friland som mer liknar en prärie än en trädgård och använder oss av de vilda som finns i vår omgivning i maten. Det är dags att damma av gammal kunskap om vad man kan plocka i naturen och använda till både mat och dryck. Vi välkomnar också både den vilda floran och faunan in i våra trädgårdar samtidigt som friluftsvärlden integreras allt mer i trädgården, både när det gäller praktiska funktioner och material.

 

Foto: Helena Kaasik

Den perenna ängen - rabatterna blir sömlösa och växterna planteras för att efterlikna den vilda naturen så mycket som möjligt. Inom det begränsade rabatten gör det ingenting om växterna frösår sig och blir fler, så länge det inte är en sort som tar överhand. Trädgårdsdesignern Marika Delin arbetar gärna med det här formspråket när hon designar trädgårdar. Bilderna är från hennes trädgård utanför Stockholm.

 

Foto Helena Kaasik.

Terazzo har trendat som material i inredningen de senaste åren. Nu är det dags för det hållbara materialet att flytta utomhus. Det skapar inte bara karaktär till uterummet, terrazzo tillåter också att du kan vara med i skapandeprocessen genom att ta fram dina egna uttryck och färgkombinationer. Dessutom är det i viss mån ett återvunnet material.

 

Foto: Sara Bäckmo och Helena Kaasik

Grönsaksodling hela året. Med trädgårdsbloggaren Sara Bäckmo som inspirationskälla prövar vi att odla även under den kallare och mörkare delen av året så att vi kan njuta av hemodlade grönsaker året runt.

 

Foto: Helena Kaasik

Intresset för att laga mat utomhus kommer att öka i takt med att grillarna blir allt mer sofistikerade. Förra sommarens grillfavorit var det gröna ägget i vilket man kan grilla så mycket mer än bara kött. Med 2019-års retrotänk kanske det blir den amerikanska grillen med ursprung från 1950-talet som hamnar högt upp på trendlistan.

 

Foto: Helena Kaasik

Vi reser mindre och stannar hemma på semestern, ett fenomen som kallas staycation. Det gör att vi kommer att få se mer hus i trädgårdar. Där kan vi vara mobilfria och ifred från vardag, stress, stökiga tonåringar och att-göra-listor. Istället yogar vi, läser eller utövar favorithobbyn i vår alldeles egna retreat. Den här familjen bestämde sig för att kombinera sitt konstintresse med sin passion för odling. Den ena delen av det här nybyggda huset används som galleri medan den andra delen är ett växthus. Bostadshuset skymtar i bakgrunden.