18 mars 2019

Tips på dansande vårarrangemang med kungsängsliljor

Helena Kaasik, journalist och fotograf

När kungsängsliljorna börjar dyka upp i handeln kan man vara säker på att våren är på gång. Snart är det dessutom vårdagjämning. Därför tänkte jag bjuda på ett enkelt arrangemang med den ljuvliga vårblomman blandat med kvistar av al.

 

Det passar fint som arr till en middag med vårigt förtecken eller som ett blickfång på en spiselkrona till exempel. Dessutom tycker jag att det känns extra kul att blanda snittblommor med vilda växter och kvistar just nu eftersom de adderar en vild känsla till helheten.

Gör så här: Samla ihop alla de små vaser som du har hemma och gruppera dem där arrangemanget ska placeras. Välj gärna glas i samma färg, vi vald klarglas i det här fallet. Om du inte har tillräckligt många vaser hemma kan du säker hitta fler på din lokala loppis. Använd gärna många vaser med smal hals som du placerar enstaka växter i.

 

Om du inte hittar kungsängslilja på snitt så kan du använda de som växter i kruka. Klipp av stjälkarna men spar löken för utplantering när det är dags. Om du inte har al i närheten kan du använda kvistar av din häck eller någon annan buske som finns i din trädgård.

 

Fyll alla vaser med vatten. Placera blommorna i vaserna, vinkla och snurra växterna så hela arrangemanget blir levande. Blommorna och kvistarna ska liksom dansa ut ur vaserna. Et voilá, klart! Nu kan gästerna komma. 

 

Arrangemang: Christina Öhman

Foto: Helena Kaasik

.