8 april 2019

String för trädgården

Helena Kaasik, journalist och fotograf

Den klassiska Stringhyllan finns nu i material som tål utomhusklimat. Vad sägs om ett designat hyllsystem i galvaniserat aluminium i förrådet i år?

 

Vi är många som har en särskild relation till Nisse och Kajsa Strinnings klassiska lilla pockethylla från 1949, som efter att ha vunnit en tävling i Bonniers folkbibliotek tog världen med storm.

 

Idag har hyllan utvecklats till ett helt system med förvaringsmöbler och skrivbord som passar dagens moderna hem. Egentligen är det bara en möbel för livet utomhus som saknas.

 

Men nu behöver vi inte vänta på det längre. I dagarna, i samband med att den internationella designmässan i Milano öppnar, lanserar företaget String Outdoor tänkt för utomhusbruk.

Hyllplanen är tillverkade i aluzink medan gavlarna görs av blyfritt stål som varmförzinkas. Det är material som ska tåla det slitage och påfrestningar som utomhuslivet medför. Hyllsystemet för utomhusbruk är designat av Anna von Schewen och Björn Dahlström och all tillverkning sker i södra Sverige.

 

Jag tycker att hyllan är så pass snygg att jag ka se den i utrymmen inomhus också, i ett kök till exempel. I mitt förråd får däremot den gamla hyllan från Clas Ohlsson duga ett tag till.