4 april 2019

Sköna vårnyheter för trädgård, terrass och balkong

Helena Kaasik, journalist och fotograf

Vi har precis växlat från vinter till sommartid och våren närmar sig med stormsteg. Det blir jag också påmind om då min inkorg fylls av företagens produktlanseringar. Vad som framför allt intresserar mig är de som berör området växter och trädgård. Här har jag samlat ihop några av de mest intressanta nyheterna som kommit den senaste tiden.

 

Northern hette från början Northern Lighting. Men när de utökade sitt sortiment, som till en början bestod av belysning, tog de bort det sista ordet Lighting från sitt varumärke. Till våren 2019 lanserar de vattenkannan Grab designad av Stine Aas, som lät sig inspireras av olika metallrör när hon gav form till kannan. Eftersom den inte rymmer särskilt mycket vatten lämpar den sig bäst för inomhusbruk eller möjligtvis till balkongodlingarna.

Den japanska trädgårdsfilosofin är inspirationskällan för Ikeas sommarkollektion. Tanken är att möblerna ska skapa en lugn och harmonisk känsla i trädgården. I serien ingår bland annat den röda soffan Brusen, som har rundade former och ribbor i rygg och armstöd vilket gör att den smälter in fint bland grönskan, den starka färgen till trots. Pallen Stackholmen är en annan nyhet designad av Ola Wihlborg. Den är tillverkad av akaciaträ och har en flätad sits. I kollektionen ingår också kuddar som är tillverkade i återvunnen polyester vilket gör att de fungerar lika bra på terrassen utomhus som i soffan inomhus.

De danska företaget Skagerak uppdaterar sin klassiska och stilrena kruka, som kom ut i terrakotta för några säsonger sedan, med en glaserad variant i några olika färger. Alla som älskar att dekorera med levande ljus utomhus kommer att gilla den bärbara lanternan som också ingår i nyhetsbunten.

Lovely Linnen är företaget som inriktat sig på att producera linprodukter, framför allt till sovrummet. Men jag fastnade framför allt för kökshandduken som är stor nog att svepa om sig som förkläde, lätt att tvätta och ta på sig och perfekt när du arbetar i trädgården helt enkelt.

Det designintensiva företaget Hay har gjort sig kända genom sina formstarka produkter i färger och former som känna rätt i tiden. Bland årets nyheter plockade jag ut vasen som är klassisk i sin form men som känns modern tack vara färgskalan de tillverkas i. Jag fastnade också för den sladdlösa lampan som du tar med dig där du befinner dig i trädgården. Eftersom jag själv alltid har med mig en återvunnen nylonkasse i väskan, ville jag visa Hay:s nyss framtagna variant, användbar såväl i handelsträdgården som på sommarens grönsaksmarknader och loppmarknadsräder.

 

Foto: Northern, Ikea, Skagerak, Lovely Linen, Hay.