4 september 2018

Silverkallan årets växt enligt Plantagen

Helena Kaasik, journalist och fotograf

Årets trendväxt är den skuggtåliga och lättskötta silverkallan. Det har plantskolekedjan Plantagen kommit fram till i samband med lanseringen av växtundersökningen det gör varje år.

 

Silverkalla är årets växt, åtminstone om man ska tro Plantagen som varje år genomför en undersökning om växttrender. Intresset för att omge sig med gröna växter inomhus ökar generellt, även på offentliga platser såsom på kontor och i skolor. Förbättrad inomhusluft är den främsta anledningen till varför gemene man vill omge sig med mer växter i sin vardag.

 

Det är det sjunde året som Plantagen genomför sin årliga rapport om växttrender. Den genomförs i samband med HUI Research, i vilken trendspanare som Stefan Nilsson och Lotta Ahlvar tillsammans med inredningsexperten Emma Priwin och forskaren Eva Sahlin deltagit. Drygt 1000 privatpersoner svarade också på frågor i en enkätundersökning.

Man har konstaterat att vi svenskar älskar våra gröna miljöer och många använder naturen för avkoppling och rekreation. Vi tycker också om att pyssla med växter och föröka med sticklingar. Att det är många som önskar sig en grönare tillvaro, helst i en trädgård, kommer också fram i undersökningen, framför allt om man bor i lägenhet i stan.

 

-Det här med enbart krukväxter i fönstret är förbi, växterna har flyttat in och tagit en större roll i våra hem, säger Emma Priwin, inredningsexpert på Hemnet.

 

Att Silverkallan spås bli en efterfrågad växt tror man beror på att den är lättskött och vacker samtidigt som den bidrar till att göra luften renare och trivs bra även i hemmets ljusfattiga hörn. Nu åter det att se om bloggare och influencers hakar på den här trenden.