30 januari 2019

Några nedslag från Formexmässan

Helena Kaasik, journalist och fotograf

Det var en lugn och stillsam mässa som jag besökte härom veckan. Dock verkade många utställare glada och nöjda. ”De som är här är genuint intresserad av vårt varumärke och av att göra affärer, och det är det viktigaste”, var kommentarer som jag hörde.

 

Det har ju varit Formex-mässa och jag var där för att bevaka vad som händer i branschen och för att spana efter nyheter. Mässan är något lugnare och mindre på våren då Designveckan och Stockholm Furniture & Light Fair, som startar den 5 februari, konkurrerar något med Formex.

 

Jag hittade dock några saker som jag tyckte var spännande för oss som har trädgård och växter som intresse.

Många utställningsytor var dekorerade med oäkta blommor i år. Var de inte plastblommor som användes så hade man gjort mer eller mindre vackra arrangemang med torkade växter, som här hos Lindform och Fondaco.

Färg och hantverk genomsyrade hela mässan, både i montrar och utställningar. Jag fastnade länge i montern som Leksands hantverksskola hade byggt upp med olika hantverk såsom pappersmålning och keramik. Jag tycker mycket om skulpturer, kanske för att det är ett sådant fint inslag i trädgårdsmiljöer. Den här lilla keramikdamen, som för övrigt är ett självporträtt på konstnären, kan jag se sticka fram ibland växter.

 

Sedan några år tillbaka bjuder mässan in en person att göra en utställning på entrétorget – en Guest Influencer, alltså en kreativ person som inspirerar. I år var legenden Zandra Rhodes inbjuden att skapa en yta för Formex besökare. Hon har gjort sig känd i designvärlden för att ha skapat kläder till kungligheter som Prinsessan Diana av Wales och kändisar som Debbie Harri och Helen Mirren. Till Formex hade hon tagit med sig hela sin färgstarka Londonlägenhet, eller snarare kopian av den. Jag fastnade för terrassen som liksom resten av utställning var färgglad och fylld med mängder av exotiska växter, vilket fick mig att tänka på Jardin Majorelle, Yves Saint Laurens vackra trädgård I Marrakech.

Rottingmöbler såg jag i mängd och parti. Affari visade en ljuvlig rottingsoffa med snirklig rygg som jag tror alla utom jag fick med på bild. Istället fastnade jag för de här rejäla, stilrena bambumöblerna med loungekänsla från det danska företaget North by North. Jag tror vi kommer att få se mycket möbler i naturmaterial av den här typen framöver.

DBKD är företaget som gjort sig kända för sina ytterkrukor med knottrig yta. På mässan visade de sin första kollektion för utomhusbruk.

Navet heter företaget som tagit fram brickan som man kan skruva fast i fönsterbrädan eller på ett hyllplan. Eller varför inte på balkongen? Den har funnets en tid nu men till mässan hade det tagit fram kupor i återvunnet glas i olika färger och utseende. Under kan man placera sin favoritväxt, till exempel. Fint.

Formgivaren Jens Fager har tillsammans med kocken Tommy Myllymäki tagit fram en serie köksredskap som verkade både praktiska och stilrena till utseendet. Jag fick känna på den millimetertunna stekspaden i metall. Den berömda kocken var på vift i mässgångarna när jag var där men jag lyckades fånga designern med assistent på bild. Alla produkter kommer att säljas både via återförsäljare och egen webbshop under namnet Nouíe.