23 mars 2019

Möt Sticklingstjuven

Helena Kaasik, journalist och fotograf

Gratis, socialt och lärorikt- trenden med att byta sticklingar är hetare än någonsin. Elmia Garden Trends Helena Kaasik ställde några frågor till Mattias Mattisson, som fått sitt intresse för att byta och odla småplantor att sprida sig via sitt Instagramkonto Sticklingstjuven.

 

Mattias Mattisson är uppvuxen med den ena foten i en bondsläkt i Blekinge och den andra i den colombianska djungeln. Förutom det har han ingen erfarenhet av att odla. Men när har började med sticklingsodling märkte han att han hade en naturlig fallenhet för det. Idag är lägenheten i Sundbyberg fylld med plantor och sticklingar av olika slag – ett intresse som han också ser växa, framför allt bland yngre.

Varför tror du att de har blivit så populärt med sticklingar? 

Det är gratis, socialt och miljövänligt. Man kan utgå ifrån de växter man redan har hemma vilket gör att man inte behöver köpa nya. Det är en hållbar hobby som bidrar till mindre konsumtion. Jag går också igång på att se de späda små plantorna rota sig och utvecklas till fullväxta plantor. Sedan knoppar de av sig till vänner, bekanta och kompisar i omgivningen när vi byter med varandra eller ger bort dem.

 

Hur började ditt intresse för sticklingar? 

Det var under pappaledigheten. Jag gled mest omkring och hade inte så mycket att göra. På en mässa såg jag en övervattnad elefantöra i en kruka. ”Dig ska jag rädda” sa jag till mig själv och knipsade ett skott som det blev planta av. Det var då jag insåg att jag var något intressant på spåren.

 

Hur har du lärt dig att odla? 

Internet hat varit min främsta kunskapskälla. Framför allt Youtube men också Google. Tack vare mitt Instagramkonto får jag många frågor, de gör att jag ständigt lär mig.

 

Vad ska man tänka på när man tar sticklingar? 

Läs på lite innan du börjar. En stickling är en avskuren eller klippt stam, gren eller del av en rot som man sticker ner i jorden eller sätter i vatten för att den lilla växtdelen ska bilda rötter och växa till en ny planta. Men de hanteras på lite olika sätt beroende på vad det är för växt.

 

På söndag är det sticklingsbytardag på trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar i Älvsjö utanför Stockholm, vad händer? 

Alla som vill är välkomna till min monter där vi byter sticklingar med varandra och snackar odling av prydnadsväxter. De 100 första som kommer med tre sticklingar har dessutom chansen att få gratis inträde till mässan.

 

Foto: Nordiska Trädgårdar, Mattias Mattisson