19 april 2018

Liseberg gör sig redo för våren

Lisebergs trädgårdsavdelning

I nöjesparken Liseberg i Göteborg hittar du inte bara karuseller och sockervadd. Hela parken är även full av blommor, planteringar och växter. Med en lång tradition som folkpark är trädgårdar och växter en självklar del av Liseberg. Här ryms både gröna oaser och tematiserade planteringar. Efter en lång vinter har trädgårdsavdelning fullt upp med att klä parken i vårskrud.

Trädgårdstradition från 1600-talet

Lisebergs trädgårdshistoria sträcker sig tillbaka ända till 1600-talet. På marken där nöjesparken ligger idag har det tidigare varit kohagar, tobaksodling och plantering av Sveriges första dahlior. Trädgårdstraditionen finns kvar än idag och sedan nöjesparken öppnade 1923 har växter och grönska varit en viktig del av upplevelsen på Liseberg.

Vårfärger i paradplanteringen

Som Göteborgs mest älskade mötesplats och folkpark är tradition viktigt. Den 28 april slår parken upp portarna för sommarsäsongen – ett viktigt vårtecken för många. Innanför huvudentrén ligger den stora paradplanteringen som är det första gästerna möter när de kliver in i parken. Här vill vi att de ska uppfyllas av vårkänslor!

 

I parken planteras ungefär 56 000 fördrivna vårlökar och 30 000 andra vårplantor. Trots en lång vinter och tjäle i marken har vi kommit en bra bit med vårplanteringarna. Här planteras fyra olika sorters dubbelblommande tulpaner; Margarita, Verona, Foxtrot och Showcase, som ramas in av en rad lila penséer. Traditionellt betyder inte att det är alltid är samma. Varje vår väljs nya färger för planteringen och i år föll valet på rosa, lila och gult för att verkligen förstärka den efterlängtade våren.

Lekfullt i Kaninlandet

På Liseberg finns flera olika områden och för att förhöja gästernas upplevelse har varje område ett särskilt tema – en egen känsla. Temat gestaltas såklart även i planteringarna såväl som byggnader och attraktioner. I barnvänliga Kaninlandet är det fullt av färg och lek. Här tas det lätt på livet och det är inte så noga att det blir helt rätt. Det sägs att Lisebergskaninerna har hjälpt till med planteringarna. Därför har planteringarna blivit färgglada, lekfulla och särskilt inspirerade av grönsaksland. Kaniner gillar ju grönsaker och under sommaren odlar de allt möjligt ätbart i rabatterna i Kaninlandet. Även vårblommorna planteras i rader, som grönsaker, och det är inte ovanligt att det dyker upp något oväntat i rabatten.

 

Vad kan vi lära oss av kaninerna? Jo, odling och plantering ska vara roligt och lustfyllt – plantera det just du tycker är vackert, kul (eller gott)!