7 mars 2019

Låt sommaren 2019 bli de färgsprakande sommarblommornas säsong

Helena Kaasik, journalist och fotograf

Gör som Hanna Wendelbo och Paulina från Velobloom – odla ettåriga sommarblommor. De är en lycka när de blommar i trädgården. Men du kan också skörda och pryda hemmet med dem ända till långt in på hösten.

 

Sommarblommor bidrar med färgprakt och blomning under hela säsongen i trädgården. Eftersom de odlas endast för en sommar så kan man ta ut svängana och experimentera med färger och former.

 

Sommarblommorna trivs i norr och i syd, i rabatten och i kruka. Man kan blanda olika sorter eller satsa på en sort för att få en masseffekt. Kort sagt så handlar det om väldigt färgsprakande skönheter som man kan använda väldigt kreativt och som blommar ända till den första frosten får dem på fall.

 

Men det har inte riktigt slagit igenom i som trendväxt i trädgården. Kanske beror de på att de inte fyller så många andra funktioner än just att vara vackra och till glädje för den som odlar dem. Men det kan ju faktiskt räcka.

Tack vare den nya generations odlare och blomsterbönder, så hamnar mycket av ljuset på de ettåriga blommorna just nu. Hanna Wendelbo som vi tidigare skrivit om här på Elmia Garden Trends, odlar sommarblommor i sin trädgård för att skapa mönster och växtmandalas. Paulina Alesund som driver Velobloom med sin man är en annan hängiven blomodlare. Hon använder dem till buketter som man kan till och med kan prenumerera på om man bor in trakten av Nyköping. Då får man buketterna levererade på cykel.

 

Jag tror därför att 2019 blir säsongen då vi odlar färgsprakande sommarblommor i våra trädgårdar. Dessa skördar vi och placerar i vaser inomhus. Tala om livskvalité att kunna gå ut i trädgården och plocka blommor till sin fredagsbukett.

 

På bilden ovan syns några av mina favoriter. Det är ringkrage, bronsfänkål, rosenskära, paradisblomster, jätteverbena, gullskära, kinesisk riddarsporre och zinnia. 

 

Foto: Helena Kaasik