24 augusti 

Grön spaning på inredningsmässan Formex

Helena Kaasik, journalist och fotograf

Formex är en mässa för inredningsdesign i första hand men det är alltid lika spännande att gå omkring i gångarna med det gröna rastret för ögonen. Idag är gränserna mellan ute och inne nästan utsuddad och det är i inredningen som man kan se kommande trender. Min uppfattning är dock att de företag med trädgårdsinriktning som ställde ut på Formex har en väldigt bra fingertoppskänsla för vad som gäller just nu, både när det gäller färg och form.

 

När jag gick på mässan var det ganska folktomt. Det bidrog dock till att stämningen var behaglig och de som jag pratade med i montrarna var väldigt nöjda, redan efter första dagen. Det här är vad jag fångade upp efter min rundvandring i de tre hallarna.

Hantverk i trädgården

Mässans höjdpunkt var montern som krukmakare Stefan Andersson hade skapat. Den var enkelt utformad men maximerad med produkter vilket gjorde att intrycket blev spektakulärt. De som jag inte fick med på bilden var de de poetiskt vackra, oglaserade prakturnorna som stod uppställda intill långbordet med mindre alster.

Illustrationer med blommor

Amerikanska Gina Vide skapar sina illustrationer med växtdelar och blad från sin trädgård i Nacka, blomsterpill 2.0 med andra ord. Hon berättade för mig att hon även gör porträtt på beställning i samma teknik vilket blivit en väldig succé. Just nu har hon en väntelista på 20 stycken, fler hinner hon inte med för tillfället.

Att grilla är en livsstil

Att grilla i trädgården är en livsstil och ett intresse som bara verkar växa. Grillarna blir allt mer avancerade och även mer hållbara. Cook´n Bloom lanserar en amerikansk grillmodell i aluminium som har sitt ursprung i 1950-talets Amerika. Enligt utsago går den i arv i generationer. Företaget kommer att ställa ut på Elmia Garden i september.

Färg och renare former

Färg är något som vi kommer att få se mer av, på såväl produkter som på växter. Krukornas former drar åt det mer renodlade hållet, även hos danska Bergs Potter, medan växterna som placeras i dem gärna får ha blad med färg. Men även vaser och krukor har mer färg och varför inte matcha buketterna med textil och vägg, som i montern hos AEO och Kueen.

De här vackra glaserade i krukorna är en nyhet från B Green i år, produkter som också kommer att finnas med på Elmia Garden i september.

Vägghängt, upphängt och uppställt

Krukväxterna är här för att stanna och nu lyfter vi in dem i rummet genom att placera dem i vägghängda krukor eller krukor med benställningar och i blomsterbord. Det verkar som om fönsterbrädorna inte räcker till längre. Även snittblommor och skott hängs upp i vaser. Bilderna är tagna hos DBKD Sweden och Gus Design varav den sistnämnda är ett företag som kommer till Jönköping i september.

Skulpturalt med endast en kvist i vasen

Min mamma satte alltid en i en kopparkittel till jul. En enda rejäl enkvist i den eleganta vasen designad av Carina Seth Andersson för Skrufs glasbruk är ett vackert och modernt alternativ. Fint är det också med fruktkvistar i vas, som jag såg i danska Holmegaards monter. Jag har sett arrangemang med fruktkvistar på flera håll den senaste tiden och det är inte bara paradisäpplen som hamnar i vasen. Även päron, äpplen, kvitten och bärkvistar av olika slag används till blomsterarrangemangen, framför allt så här i skördetid.

Blodtopp

En perenn växt som man sett i några säsonger nu är den stiliga blodtoppen. I år hittade jag kvistar av den här växten i var och varannan monter, enkelt arrangerade både i vas och i kruka.

Tradition

Skansen har varit med på Formex i några säsonger nu och det är roligt att de är med på mässan med sitt sortiment av traditionella folkloristiska produkter. Jag firade midsommar på Skansen i år vilket påminde mig om vilken fantastisk plats det är. De har även många fina och välskötta trädgårdar väl värda ett besök. Nästa gång jag går dit ska jag leta efter bikuporna i halm som syns på den lilla bilden till höger.

Elefantöra

En växt som var flitigt representerad i många montrar var det ljuvliga elefantörat. Den fanns även med i 50-årsjubilerande Blomsterfrämjandets monter. De hade gjort en kavalkad med populära växter genom åren och bland växterna för 2018 fanns elefantörat med.

Evighetsblommorna tillbaka?

Det pratades mycket om plastblommorna som en trend i år, mycket tack vare floristen Gemma Ahren som höll workshops på mässan. Hon är syster till Abigail Ahren som hade skapat trendmontern på entrétorget och de båda arbetar också tillsammans. Gemma var ansvarig för alla evighetsblommor som fanns i utställningen. Hon använder också gärna växter av siden och plast i sina arrangemang. Personligen hoppas jag att detta är en bubblare som stannar vid att bli en fluga, om ens det. Enligt mig är det inget som går upp mot äkta vara.