21 mars 2019

Experimentell kombinationsodling

Helena Kaasik, journalist och fotograf

Alla gillar tomater och de flesta brukar vilja odla potatis. Men tänk om man kunde odla dem båda samtidigt? Och det går faktiskt.

 

Så här i såtider, åtminstone om du driver upp plantor från frö, vill jag tipsa om en rolig komboplanta som ger dig goda tomater. Precis när du skördat de sista solmogna frukterna så är det dags att kika ner i rotsystemet, för där kommer du att hitta potatis. Den här växten kallas för lite olika saker, jag har sett potatum och TomTatum. Men det handlar alltså om samma typ av växt.

Det går dock inte att driva upp den här plantan från frö. Antingen får man hitta en som redan är uppdriven eller så får man ympa in en tomat på en potatisplanta själv. Man driver alltså fram tomater och potatis på vanligt sätt för att sedan ympa ihop dem till en planta.

 

Skörden brukar inte bli så stor och det kan vara svårt att gödsla eftersom potatis och tomat kräver olika mycket gödsel. Det är än så länge bara något av en rolig grej och en väldigt praktisk odlingsform för den som odlar på litet utrymme. Men ingen vet vad som händer i framtiden.

 

Foto: Helena Kaasik och Plantagen.