menu

28 juni 2019

En grön e-handlare i framkant

Helena Kaasik, journalist och fotograf

Vad händer med branschen när amatörodlare och läsare flyttar fokus från papperstidningar till digitalt material och hur håller vi liv i odlingslusten? Ett företag som verkar ha hittat lösningen är e-handelsbolaget Wexthuset. Elmia Garden Trends ställde några frågor till företagets contentansvarige Karin Elmberg.

 

Wexthuset är trädgårdsföretaget som med hjälp av seriöst innehåll och proffsig kundtjänst har lyckats öka sin trafik till både hemsida och webbutik rejält det senaste året. Jag kontaktade Karin Elmberg som ansvarar för företagets faktabaserade sidinnehåll, för att ställa frågor om hur hon arbetar och vad hon ser för trädgårdstrender framöver.

 

Berätta om dig och din resa till Wexthuset.

Jag är utbildad hortonom och har jobbat många år som redaktör på de stora förlagen. Bland annat var jag med och startade tidningen Allt om trädgård. Men i takt med sviktande upplagor och innehåll med snål budget, så valde jag att lämna förlagsbranschen och satsa på ett seriöst handelsbolag. Det är helt rätt för mig just nu och samtidigt ett både roligt och viktigt jobb.

 

Vad är Wexthuset och hur jobbar ni?

Vi är ett e-handelsbolag inom trädgård, som säljer allt från frön till belysning, krukor, växthus och tillbehör. Vi plockar det vi anser vara det bästa från alla världens hörn. Samtidigt arbetar vi mycket med att sprida kunskap. Vi har märkt att människor vill veta hur man gör och därför har vi satsat på att bygga upp en stark kunskapsbank med informativa artiklar. Vår kundtjänst hjälper också till att svara på frågor. Behovet av att lära sig är stort och eftersom inte tidningarna fyller samma funktion som förr så måste kunskapen komma från ett annat håll.

 

Jag är hortonom och får därför ta hand om de svåra frågorna. Min utmaning är att på ett enkelt och lustfyllt sätt förklara så att människor förstår.

 

Vad får ni framför allt frågor om?

Det varierar efter säsong, just nu i juni månad är det många som undrar om bladlöss och frostlarver. Men under vintern är det fler frågor om hur man blir av med skadeinsekter på krukväxter medan det på våren handlar om frö och förodling.

 

 

Du skriver också om inspiration och trender. Vad ser du för tendenser inom trädgård just nu?

Jag ser att vinterodling kommer stort. Vi vill inte längre endast odla under sommarsäsongen, då den är kort och man även vill hinna med att göra andra saker under den ljusa och varma årstiden. 

 

 

Därför tror jag också att trädgården som plats för kontemplation och återhämtning blir allt viktigare. Vi lever i en stressig tid och vi behöver omge oss med växter och grönska för att komma ner i varv och koppla av.

 

 

Att odla ätbart tror jag fortsättningsvis kommer att vara stort men kanske att vi kommer odla annorlunda och under hela året som jag sa tidigare. Det är många killar som vänder sig oss med frågor och även många yngre som vill odla i lägenhet inomhus. Det är väldigt kul.

 

På lång sikt tror jag jättemycket på färdiga koncept och paketlösningar som underlättar. Jag skulle gärna vilja se ett större urval av utvalda småplantspaket. Det kan handla om färdiga kit med olika sorters sallat till exempel och med enkla förklaringar hur man går till väga. Det är ett fint sätt att väcka odlingslusten och samtidigt ge hjälp och vägledning.

 

Foto: Helena Kaasik, Karin Elmberg.