5 februari 2019

Den spännande ytbehandlingstekniken Shou Sugi Ban

Helena Kaasik, journalist och fotograf

Gör som japanerna gjort i hundratals år - behandla trä med Shou Sugi Ban och du får en miljövänlig och vacker träyta som står emot yttre påfrestningar bra. TREE är snickeriet som specialiserat sig på den här ytbehandlingstekniken.

 

Shou Sugi Ban är en urgammal japansk miljövänlig teknik som ger träytor styrka och resistens mot fukt, mögel och svamp. Genom bränning, borstning och olika typer av efterbehandlingar skapas unika ytor där träets ådror framhävs i olika grad. I Japan har man använt den här tekniken i många hundra år, bland annat på husfasader. Några som specialiserat sig på tekniken är Jonas Hammarström och Lisa Rabén på snickeriet TREE, beläget strax utanför Nynäshamn.

Det var under en resa till Sydamerika som de båda fick upp ögonen för den här tekniken. I vissa områden, där man har problem med termiter som förstör trä i en rasande fart, har man börjat använda Shou Sugi Ban i stället för att dränka träet i diesel, som är den gängse metoden för att få bukt med problemet. Skadeinsekten skyr nämligen den mörka kolytan som bildas när man bränner trä.

 

Väl hemma i Sverige började Lisa och Jonas experimentera med tekniken. I trädgården, och särskilt för ekologisk odling är Shou Sugi Ban väldigt användbart. Den kolade ytan gör att träet håller bättre. Du slipper använda giftig färg eller tryckimpregnerat virke till dina grönsaksodlingar. Den mörka ytan gör också att odlingslådorna och kärlen värms upp lättare vilket är bra för odlingarna. Man kan borsta lådorna på utsidan så att man inte smutsar ner sig så lätt. På insidan låter man bli att borsta. På det sättet får träet ett bättre skydd mot fukt.

 

Om du ska till Stockholm Furniture & Light Fair den 5-9 februari kan du möta Jonas från TREE på formgivaren Lisa Hillands utställningsyta, där han kommer att finnas för att visa och berätta om Shou Sugi Ban. 

 

Foto: Tree.nu, Helena Kaasik.