28 februari 2019

Boosta jorden med Bokashi

Helena Kaasik, journalist och fotograf

Gör som japanerna, ge jorden goda mikroorganismer och du blir rikligt belönad. Bokashi kan vara rena mirakelmedicinen för dina odlingar samtidigt som du ger tillbaka lite av de du tagit från jorden.

 

Om en kompost kan vara trendig så är Bokashi i allra högsta grad det hetaste inom kompostering just nu. Gör man en sökning på ordet så för man 1 360 000 träffar och jag hittar inlägg på ämnet från de största trädgårdsbloggarna i Sverige, Sara Bäckmo, Farbror Grön och Victoria Skoglund, för att ta några exempel.

 

Det är ett nytt sätt att kompostera och de som provat är lyriska eftersom det är enkelt, miljövänligt och ger mer näring än vanlig kompost. Det är också ett sätt att ge tillbaka det du tagit från jorden.

 

I stället för att slänga matavfallet i soporna samlar du det i en hink. Enklast är att använda sig av en särskild Bokashihink som är försedd med en kran. Man använder nämligen båda vätskan, som bildas i den tättslutande hinken och hinkens näringsrika innehåll.

Precis som med det mesta så är Bokashi egentligen inget nytt. I Japan har den här komposteringsmetoden använts sedan 1980-talet. Det går ut på att koncentrera rätt form av mikroorganismer, det vill säga jästsvampar, mjölksyrebakterier och urbakterier. Mikroorganismerna sätter igång en jäsningsprocess som bryter ned avfallet. Cirka 2 veckor tar det innan innehållet i din hink kan grävas ner i jorden. Under tiden tappar du hinken på vätska som du kan använda till krukväxterna inomhus till exempel. Sedan får man vänta ett par veckor ytterligare innan jorden är odlingsbar.

 

Bokashikomposten tar inte särskilt stor plats, är helt luktfri och kan utan problem förvaras under diskbänken. Det gör att alla kan starta en kompostanläggning, även du som bor i lägenhet och odlar på kolonilott.

 

Foto: Bokashi.se och Helena Kaasik.