25 februari 2019

Blomsterbönderna på Velobloom

Helena Kaasik, journalist och fotograf

”Det är en nödvändigt att odla” säger trädgårdsmästaren och blomsterbonden Paulina Alesund. Tillsammans med sin man Johan driver hon Velobloom som satsar på den lite udda kombinationen blommor och cykel i sin verksamhet.

 

Flower Farming är ett begrepp som man ofta hör talas om idag. Men vad är det egentligen?  Jag bestämde mig för att ställa frågan till trädgårdsmästaren Paulina Alesund som kombinerar blomsterodling i sin trädgård i Nyköping med trädgårdsrådgivning och cykelförsäljning i det egna företaget Velobloom, som hon driver tillsammans med sin man Johan.

 

Vad är Velobloom? 

Jag är egentligen trädgårdsmästare. Men jag valde att lämna min fasta anställning för att bygga en verksamhet som främjar naturen tillsammans med min man. Jag älskar blommor och för mig är det nödvändigt att odla. Det är ett också ett sätt att föra naturen närmre stan samtidigt som vi kan erbjuda kunderna närproducerade glädjespridande blommor i säsong. Redan från start levererade vi abonnemangsbuketter på en uppmärksammad cykel, en lådmodell som min man Johan säljer.

 

Vad är flower farming och vad är det som lockar? 

Det är helt enkelt en blomsterodling. Att odla blommor i säsong är en del av ”slow”- rörelsen och bildades av författaren Debra Prinzing i USA år 2014. Istället för att odla grönsaker odlar man helt enkelt blommor. Sedan dess har fenomenet spritts över hela världen och även till Sverige. Jag odlar i stan vilket gör mig till en urban blomsterbonde. Det är blod svett och tårar ibland men det känns väldigt bra att ta odlingen och blommorna närmre kunderna istället för tvärt om.

 

Vad gör du av blommorna du odlar? 

Jag säljer dem. Vissa kunder abonnerar på buketter medan andra handlar direkt av mig. Jag dekorerar också bröllop och andra event.

Vad odlar du? 

Jag odlar framför allt sommarblommor, såsom rosenskära, lejongap och vallmo. Det är sorter som var vanligare på 1950-talet om man tittar i gamla trädgårdsböcker. De känns lite bortglömda idag och det vill jag ändra på.

 

Du binder även buketter, har du någon favoritkombo? 

Jag är inte utbildad florist men har fått lära mig på min trädgårdsmästarutbildning. Naturtrogna buketter med dunborstgräs och blommor som är platta, vassa yviga och sirliga är jag extra förtjust i.

 

Vilka är de största utmaningarna med att vara flower farmer i Sverige? 

Förutom vädret och den korta säsongen så jobbar jag mycket med att få människor att förstå vad de betalar för. Det är inte alla som begriper vilket hantverk och arbete det är att odla blommor.

 

Vad har du för framtidsplaner? 

Jag kommer att utöka mina odlingar. I min trädgård odlar jag på 50 kvadratmeter. Men jag har också fått lov att odla i mina grannars trädgårdar. På det sättet får de en vacker rabatt medan jag kan skörda mer blommor till mina buketter. 

 

Foto: Paulina Alesund

 

 

Fakta: 

Namn: Paulina Alesund

Bor: Nyköping

Familj: Johan Alesund och barnen Unni och Manfred.

Yrke: Trädgårdsmästare och flower farmer. Driver företaget Velobloom tillsammans med sin man Johan.