8 februari 2019

Att odla utan jord

Helena Kaasik, journalist och fotograf

Hydroponisk odling av Niklas Hejlm är boken som ger dig kunskap om hur man odlar utan varken jord eller utrymme. Du kan enkelt starta en odling på fönsterbrädan hemma.

 

Odla helt utan jord, går det? Enligt Niklas Hjelm, författaren till boken Hydroponisk odling (Norstedts) behöver man ingen jord för att odla. Med endast vatten och näring kan man odla färska grönsaker var som helst och när som helst.

 

Det här sättet att odla kallas för hydroponisk. Det är en växande trend i storstäder där det är svårare att få tillgång till en odlingsbar jordplätt. En hydroponisk odling kräver minimalt med yta och skötsel. Dessutom har man sina kryddor på plockavstånd. Du får helt enkelt en köksträdgård på fönsterbrädan.

 

Boken som han har skrivit är tänkt att vara en handbok i odlingstekniken. Den svarar på frågor om vilka system som finns och om det är en ekologisk odling. Du får också veta allt om vilka grönsaker som fungerar bäst och hur mycket ljus och näring odlingen kräver.

 

Det är inte heller särskilt svårt att bli en hydro-odlare. Faktum är att om du aldrig odlat tidigare så kan det vara enklare att få ett bra resultat med en odling av det här slaget.

 

Med boken hoppas också Niklas Hjelm att det är fler som blir nyfikna på odling av grönsaker. Som odlare blir du mer uppmärksam på var maten kommer ifrån och det är en orsak nog så stor för att sätta igång, menar han.

 

Foto: Norstedts