13 mars 2019

Att ge tillbaka med sin trädgård – några tips

Helena Kaasik, journalist och fotograf

Det finns många sätt att använda sin trädgård för att skapa en bättre värld. I år tror jag att vi kommer att känna större tillfredställelse än någonsin över att på olika sätt ge tillbaka med hjälp av trädgården.

 

För många är trädgård paradiset på jorden. Det är platsen där du odlar, skapar, skördar och umgås med vänner och familjen. Men en trädgård kan vara så mycket mer än en vackert grönt rum och jag tror att den här säsongen kommer bli året då alla trädgårdsägare kommer bli medvetna om vilka möjligheter det finns att ge tillbaka med hjälp av sin trädgård. Här är några idéer som du enkelt kan genomföra.

Handla produkter till trädgården med eftertanke. Satsa på möbler med kvalitet som har lång hållbarhet. Kika också efter produkter som har ett syfte. Det kan handla om att en viss del av försäljningen går till att förbättra världen. Ett exempel är den danska designern Christian Bitz som i samarbete med danska Röda korsen tagit fram återvunnet glas som ska samla in pengar till befolkningen i Malawi. Pengarna ska samlas under en 5-årsperiod och är tänkta att användas till utbildning och till att bygga brunnar i landet, som är ett av världens fattigaste. Tipstack till Trendspanarna.

Ge bort de du inte behöver själv av årets skörd. Familj, vänner och bekanta i din omgivning blir garanterat överlyckliga av en påse med nyskördade grönsaker direkt från trädgården. Om du har stora odlingar så finns det kanske ålderdomshem eller andra behövande som tacksamt tar emot såväl grönsaker som frukt och bär.

Starta en kompost av något slag. Då blir matrester och spill efter matlagningen ny jord till dina odlingar igen. Vi skrev om den japanska komposten Bokashi tidigare här på Elmia Garden Trends. Men det finns många sätt att kompostera på.

Det är viktigare än någonsin att plantera växter som attraherar pollinerare av olika slag i trädgården. Exempel på sådana plantor är blomstermorot, anisisop, röd solhatt, jätteverbena och höstanemon, bland annat. Plantera gärna växter som blommar hela säsongen, från tidig vår till sen höst så att det finns en jämn tillgång på mat. Komplettera trädgården med insektsbon, antingen genom att placera ut väderbitna träbitar som du borrar hål i eller genom att sätta upp insektsholkar.