11 april 2019

Älskade pelargon

Helena Kaasik, journalist och fotograf

Idag går trenden allt mer åt att vårda och bevara. Det gäller även för våra älskade pelargoner som om de sköts med tiden växer till små träd. Så här ska du ta hand om din planta för att den ska bli en värdefull klenod.

 

Att odla pelargoner känns alltid rätt och det finns en pelargon för alla. Årets Pelargon var en skönhet med mörka chokladfärgade blad och blommor i två nyanser. ´Brocade Cherry Night i mörkt rosa och ´Brocade Salmon Night´, som är laxrosa. Syftet med Årets Pelargon är just att visa på pelargonsläktets bredd och mångfald och det är Blomsterfrämjandet som är avsändare för utmärkelsen.

 

På deras hemsida kan man läsa att pelargonen kom till Sverige på 1800-talet. Det blev snabbt en älskad växt i hemmen. Vem har inte haft en mamma eller en mormor som haft pelargoner i sina fönster? Dessa vårdades med ömhet och kärlek under hela säsongen. När vintern närmade sig ställdes de undan i ett svalt rum. Strax efter nyåret plockades de fram igen, beskars och föryngrades för att åter igen ta fart och blomma en säsong.

Att vårda och bevara är en trend idag. Om vi inte handlar på lopphandel, väljer vi möbler och prylar med kvalitet så att vi kan leva med dem länge. Helst ska ägodelarna hålla så pass att de kan gå i arv till nästa generation.

 

På samma sätt vill vi nu ömma om våra pelargoner. Istället för att köpa nya sköter vi favoritsorterna enligt konstens alla regler, precis som mormor gjorde. Som belöning får vi vackra exemplar med vedartade stjälkar som liknar små träd. Med åren blir de riktiga klenoder som om man har tur, kan gå i arv till nästa generation.

 

Så här sköter du din pelargon: 

Plantera i mullrik väldränerad jord. Jag brukar använda skärvor av gamla krukor i botten av krukan. Placera plantan soligt och varmt under växtsäsongen. Låt jorden torka upp mellan vattningarna och ge näring under hela sommaren. Om du har möjlighet, ställ ut din pelargonplanta på en plats skyddad från regn och vind. Ansa och knipsa bort döda blommor och blad regelbundet.

 

Foto: Lina Arvidsson/Blomsterfrämjandet, Karin Elmberg/Wexthuset, Helena Kaasik.