29 mars 2019

Boktips: Trädgårdens glasade rum

Helena Kaasik, journalist och fotograf

Trädgårdens glasade rum av Peter Englander för Nordstedts inspirerar till att odla och umgås i ett glasat rum i trädgården.

 

Intresset för att odla bakom glas ökar. Det är ingen dum trend i vårt klimat där säsongen är kort och vintern bister. I det glasade rummet kan du starta dina odlingar tidigare och avsluta säsongen senare, ja kanske rent av med att jullunch i växthusmiljö om utrymmet tillåter.

 

Till och med Li Edelkoort pratade om växthus när jag lyssnade på hennes trendseminarium under Formex-mässan tidigare i år. Vårt behov av gröna miljöer och rädslan över att förlora växtarter gör att intresset för att omge sig med träd och växter ökar, enligt den holländska trendoraklet.

Peter Englander är trädgårdsdesignern och författaren som nu spär på intresset. Mest känd kanske han har blivit för sina böcker om hur man kan skapa Medelhavskänsla i sin trädgård. Nu har han alltså skrivit boken Trädgårdens glasade rum (Norstedts). ”Det enda som skiljer oss från sydliga breddgrader är ungefär 4 mm glas” skriver han bland annat i boken som guidar oss genom valmöjligheter och drömmen om att bygga ett växthus i trädgården.

 

Han går igenom placering, storlek, materialval och design samt mer praktiska lösningar som värme, vatten och ventilation. När han puffade för boken på scenen på Nordiska Trädgårdar i förra veckan, berättade han att boken är kryddad med en mängd bilder från det orangeri som han byggt i sin trädgård. Men det finns också andra vackra hemmabyggen och färdiga växthuslösningar i olika material i boken.

 

Om du läsa Li Edelkoorts trendspaning för våren 2020 så finns det faktiskt just nu en intervju med henne på Habits hemsida.

 

Foto: Norstedts, Helena Kaasik.