Elmia Garden Award - Årets Trädgårdsprodukt 2019

Stort massmedialt intresse, bred exponering under Elmia Garden och enorm draghjälp med marknadsföring och PR – produkterna som nomineras till Årets Trädgårdsprodukt får en riktig kanonstart på marknaden! 

Elmia Garden Award är en utmärkelse med tyngd och status i branschen. Eldriven skottkärra, ergonomisk räfsa, fågelholk med webkamera, praktisk odlingsbänk, en lampa med växtbelysning, odlingskruka i mikrofiber och 100% Återvunnen jord – genom åren har det presenterats många kloka och smarta lösningar när vinnaren i Årets Trädgårdsprodukt koras.

Syftet med Årets Trädgårdsprodukt är att visa på den kreativitet och produktutveckling som sker inom trädgårdsbranschen. Elmia Garden ger företag, såväl stora som små, chansen att visa upp sina bidrag för en bredare publik inför det slutliga valet som sker under våren 2019.

 

2019 års vinnare presenteras på Lisebergs Trädgårdsdagar 9 maj.


 

Nominerade Årets Trädgårdsprodukt 2019

Produkt: KultingKulting
Företag:
Kulting AB

Om produkten: Kulting är ett verktyg med långt skaft att montera på skruvdragare eller borrmaskin för att kunna stå upprätt och arbeta. Det används för att hålla borta ogräs, kultivera jord, röra om i komposten med mera. Genom att använda olika tillbehör kan man hålla borta ogräs och mossa mellan till exempel plattor, mot kantsten eller i grusgångar och garageuppfarter. Med kantskäraren kan du skära kanter mellan plattor och gräs, grus och gräs eller runt buskar och häckar.

 

Produkt: Palma Coast Adirondack Däckstoldäckstol
Företag: Selected by Trum

Om produkten: Detta är en gedigen och robust utemöbel för alla årstider. Den är tillverkad i återvunnen plast med en yta och finish som efterliknar egenskaperna i ett trämaterial, därför tror många att den faktiskt är en utemöbel i trä. Materialet är massivt gjutet i respektive färg, vilket gör att färgen aldrig bleks. Med en UV-behandlad yta så tappar den heller aldrig lyster på grund av sol- och väderpåverkan.

 

Produkt: Hozelock Cloud Controller Kithozelock
Företag: Hozelock AB

Om produkten: Vattna din trädgård oavsett var du befinner dig i världen med hjälp av denna mobilapp (IOS och Android). Appen är enkel att använda när du vill fjärrstyra bevattningsschemat för din trädgård och den kan användas upp till tio gånger om dagen. Det är en användarvänlig app för att skapa dina egna bevattningsscheman med starttider, frekvens och drifttid. Du kan dessutom fjärrstyra, pausa och justera dina bevattningsscheman. Appen inkluderar en lokal väderleksrapport och har pushmeddelanden som uppdaterar dig om hur väderleksprognosen förändras.

 

Produkt: Turfquick Biologisk Nedbrytbar Textilturfquic biologisk nedbrytbar duk
Företag: Turfquick AB

Om produkten: Detta är en revolutionerande duk som är utvecklad för att göra det enklare, effektivare och miljövänligare att anlägga sin grönyta till trädgård, infrastruktur, lantbruk och inom byggsektorn. Turfquick textil finns i tre olika former för olika användningsområden och med olika egenskaper som till exempel att hålla marken fuktig, skydda mot skadedjur och behålla värme i marken. Turfquick AB har tagit fram den här produkten efter tre års intensiv forskning och har etablerat sin fabrik i Stora vika i Nynäshamn.

 

mullmäster

Produkt: Mullmäster - Ädeljord Träd & Buske 40 Liters Säck
Företag: Scanpeat AB

Om produkten: Den här jorden har en grövre och tyngre struktur vilket gör att den passar bra till träd och buskar. Den är strukturstabil, vilket innebär att den inte sjunker ihop när man har planterat. Mineralerna i jorden gör så att den får en jämn fördelning av vattnet och att den håller vatten och näring väldigt bra. Pimpsten gör så att det blir gott om syre i jorden vilket gynnar rotutvecklingen. Jorden är också fullmatad med näring så att träd och buskar får en stor näringsbuffert med sig från starten.


 

Jury och regler

Produkterna bedöms av en jury bestående av erkända namn som Simon Irvine, trädgårdsdesigner på Läckö Slott, Christina Säll, Hemträdgården samt Magnus Åström, Creative Director på Blink. De nominerade bidragen visas i en utställning på Elmia Garden och den slutliga vinnaren offentliggörs sedan vid en pressträff på våren, lagom till trädgårdssäsongens start. Alla de stora facktidningarna, och många dagstidningar, har skrivit om de produkter som hittills fått utmärkelsen.