Arting i Åsa AB

Skateboardkraschen slutade med en prisbelönt skyffel

För att uppmärksamma innovationer inom ergonomiområdet har Nordic Ergonomics and Human Factors Society (NES) instiftat NES Innovation Prize. Priset delades ut för första gången i samband med den internationella ergonomikonferensen IEA i Florens 2018 och gick till den svenska skyffeln Skyfflalette.
Skyfflalette är en innovativ ergonomisk skyffel som används för så kallade granulära material som grus, sand, täckbark, pellets, foder, spannmål etc. Genom att tömma skyffeln bakåt istället för åt sidorna begränsas kroppens vridning i sidled och belastningen på ryggen blir mindre. Det gör att redskapet med fördel kan användas vid skyffling från högar, säckar, släpkärror till skottkärra. Utformningen gör det också lätt att fylla gjutrör, spänner, säckar och hålor med material.

-Detta är ett jättefint erkännande. Jag visste inte ens om att Skyfflalette var nominerad, säger innovatören Peter Johanson som redan ser att fler fått upp ögonen för den nya skyffeln.

-Den finns i några butiker i södra Sverige och jag tror att villaägare, kommuner och yrkesgrupper som idag använder traditionella skyfflar är intresserade av att arbeta så ergonomiskt som möjligt, fortsätter Peter.

Det som började som en krasch i skateboardrampen slutade alltså med ett smart redskap. Ur en ond rygg föddes idén till Skyfflalette – en ergonomisk skyffel som gör ett tungt och monotont arbete både bekvämt och smidigt.

Det var när Peter Johanson spenderade en söndag på skateboardbanan med sin femårige son som historien om Skyfflalette tog sin början. Som nyfiken pappa ville han se om det gick att starta högst upp i den stora rampen.
– Det gick ju bra för 30 år sedan och min son tyckte att det väl borde gå bra nu också. På måndagen fick jag boka tid hos naprapat, säger Peter.

Till veckoslutet levererades tre ton trädgårdsgrus till tomten. När Peter skulle "kärra" ut gruset till den nya uteplatsen blev det för mycket för hans skadade rygg.
– Det fanns inte en chans att få gruset ur säckarna till skottkärran med en traditionell skyffel. Men på tomten hittade jag ett överblivet markrör och fick en idé. Jag provade att skyffla upp gruset i röret och låta det rinna ur bakändan och ner i skottkärran. På det sättet slapp jag vrida ryggen med tung last i händerna.

Röret blev räddningen och starten på en innovation! Det överblivna markröret har nu utvecklats till ett väldesignat innovativt arbetsredskap med många ergonomiska fördelar jämfört med en traditionell skyffel.

http://https://www.skyfflalette.se/
Kontaktperson:
0708661493
peter@skyfflalette.se
Publicerad
2019-08-27
Bilder