Floristbranschens utmaningar och möjligheter lyfts fram

Florister och blomsterbutikers framtida utmaningar och möjligheter får lite extra fokus på årets Elmia Garden. I inspirationsmiljöer presenteras framtidens teknik, i premiäravsnittet av Floristpodden lyfts aktuella frågor och i torsdagens paneldiskussion på scen deltar framstående personer från floristbranschen.

På mässans andra dag hålls en paneldiskussion där Mikael Sörensson från Floristernas yrkesråd, Maria Bolander som driver Söders blommor i Växjö och blomsterdekoratören Anna Gouteva deltar. Frågor som lyfts är bland annat utbildningsläget och utmaningen i att rekrytera utbildade florister till blomsterbutikerna.

Anna Gouteva

Panelen kommer också prata om vilka förändringar som krävs för att locka en ny generation florister till utbildningarna och vilka egenskaper framtidens florister måste ha och bemästra för att kunna få lönsamhet. Det blir även diskussioner om hur blomsterbranschen ser ut i framtiden och hur florister kan vara med och driva branschens trender. 

Premiär för Floristpodden

På mässan kommer Fiori Magazine att spela in premiäravsnittet av Floristpodden som även går att lyssna på i efterhand via deras webbsida. I podden deltar Madeleine Haraldsson, chefredaktör för Fiori Magazine och Sara-Lisa Ludvigsson, floristlärare och frilansflorist.

– I första avsnittet kommer vi bland annat diskutera nedläggningar av floristutbildningar och hur branschen kan hjälpas åt för att motverka detta, som ett försnack inför torsdagens paneldiskussion. Vi kommer också prata om hur en 3D-printer skulle kunna förändra branschen, säger Madeleine Haraldsson.

Ny teknik och inspiration

I samarbete med Fiori Magazine presenterar Elmia Garden i år också Future Stories. Här kan besökare framtidsspana, inspireras och lära sig mer om hur de kan marknadsföra sina produkter och berätta sin historia.

– Det är ett helt nytt inslag på mässan där vi lyfter fram teknik som ännu inte används i branschen för att inspirera till nya möjligheter. Här får blomsterbutiker och florister tips på hur de kan få ut sitt budskap med hjälp av VR-teknik, 3D-printning och sociala medier, säger Kristin Koefoed, projektledare för Elmia Garden.

Under mässan kan besökarna även inspireras av Blomsterfrämjandets Malin Hidesäter och blomsterinspiratörerna Fredrik Larsson och Nicklas Jensen som vid flera tillfällen under mässan står på scen och presenterar sina tolkningar av 2018 års trender.

Se hela scenprogrammet

Publicerad
2017-09-28
Bilder
Future Stories
Future Stories