Tidigare års vinnare av Elmia Garden Award - Årets Trädgårdsprodukt

 

Vinnare 2018: Japansk stege

En japansk stege med en design speciellt anpassad för trädgårdsbranschen vinner utmärkelsen Årets Trädgårdsprodukt 2018, Elmia Garden Award. Stegen är både stabil och slitstark och väckte stort intresse när den premiärvisades för den svenska marknaden.

Vinnare Årets Trädgårdsprodukt 2018 - Japansk stege

 

– Jag tror att utmärkelsen gör att stegen blir ännu mer känd. Det är en lite udda produkt som gör avtryck direkt. Det som har spridits hittills i sociala medier och bloggar har skapat stor uppmärksamhet. Det är väldigt roligt att den vann, det är en produkt som gör branschen en tjänst och den är verkligen värd uppmärksamheten, säger Lasse Pahlberg, VD för ARS - Nakaya Scandinavia AB, som är generalagent för japanska Hasegawa som är världsledande tillverkare av den japanska stegen. 

Säkrare arbetsmiljö

– Många som har stegerfarenhet imponeras av stabiliteten, den är betydligt säkrare än en byggstege. Stegen är helsvetsad i aluminium, så den är både lätt och samtidigt slitstark och har en mycket hög kvalitet, säger Lasse Pahlberg. 

Stegens främre ben är teleskopiskt och kan fällas ut och regleras beroende på underlaget, så att det anpassas efter markens lutning. Den är lätt att flytta runt och placera så att man kommer nära inpå träd och häckar utan att luta stegen mot dem. Varje stegpinne består av dubbla steg och stegens vinkel kan ställas in så att den liknar en vanlig trappa. Det gör att trädgårdsarbetaren enkelt kan hålla sina verktyg i handen. 

Stort intresse

Stegen har tillverkats i över 50 år i Japan, så det är en gammal produkt som utvecklats under åren, men den har inte tidigare funnits i Sverige. ARS – Nakaya Scandinavia AB började importera den först som ett smygtest, men bilder spreds direkt via sociala medier och då ökade efterfrågan, bland annat från arboristföretag och utbildningscenter inom trädgårdsbranschen. Sommaren 2017 började de importera produkten i större skala. 

Stegen finns i Sverige i fyra längder som är EU-godkända för yrkesmässigt bruk. Stegen presenterades för den svenska och nordiska marknaden för första gången på Elmia Park och Elmia Garden 2017. 

– Det känns väldigt kul att premiären blev på Elmia. Jag har inte tidigare sett stegar som satsat på trädgårdsbranschen, det är något helt nytt. Och det är väldigt tydligt att stegen fyller ett behov hos branschen, säger Lasse Pahlberg. 

– Denna japanska stege, som med sin smala övre del underlättar till exempel beskärning i kronorna på gamla och stora fruktträd, är ett bra tillskott på den svenska marknaden. Den breda nedre delen gör att stegen står stadigt, något som är viktigt när man arbetar från stegar. Att den dessutom är lätt att hantera och ta med sig, leder till att den kommer att användas, säger Christina Säll, ordförande i juryn för Elmia Garden Award. 

Juryns motivering:

Den japanska stegen är ny på den svenska marknaden. Med genomtänkt design är den anpassad för trädgårdsarbete. Den är hållbar och står stabilt även på ojämn mark, vilket skapar en säkrare arbetsmiljö och den kan lätt justeras. Den japanska stegen är tillverkad i aluminium och är därmed lätt att flytta.  

Juryn för Årets Trädgårdsprodukt, Elmia Garden Award består av Christina Säll, chefredaktör för Hemträdgården, Simon Irvine, trädgårdsdesigner på Läckö Slott och Magnus Åström, Creative Director på Blink. Årets nominerade produkter presenterades för första gången under mässan Elmia Garden 2017.

 

Vinnare 2017: planteringsring i betong

Utmärkelsen Årets Trädgårdsprodukt 2017, Elmia Garden Award, går till Design Björn Lidbrandt för hans planteringsring i betong. Produkten erbjuder en effektiv lösning för att skydda träd och buskar där robotgräsklippare sköter gräsklippandet. Samtidigt blir den en stilren detalj i trädgården.

– Utmärkelsen har väldigt stor betydelse för mig. Det är dels en bekräftelse på att det är en bra produkt, sen ger den förhoppningsvis en knuff i rätt riktning med hjälp av den uppmärksamhet produkten nu får i media, säger Björn Lidbrandt.

Skydd av plantering 
Planteringsringen är enkel att placera och den helgjutna konstruktionen gör att den ligger bra oavsett underlag. Den uppskjutna kanten utgör ett skydd som gör att självgående gräsklippare vänder istället för att köra på nyplanterade träd och buskar.

– Idén till planteringsringen uppkom i samband med mitt egna inköp av en automower då jag stötte på problem med att plantera nytt i trädgården efter att gräsklipparens slinga var på plats. Jag har jobbat som modellsnickare och skapat prototyper i hela mitt yrkessamma liv och har kunskap kring form och funktion. Tankarna började snurra och snart var första prototypen klar, säger Björn Lidbrandt.

Stor utvecklingspotential
Planteringsringen har funnits på marknaden sedan 2015 men har endast marknadsförts på hemsidan och via sociala medier då det jönköpingsbaserade bolaget Design Björn Lidbrandt drivs vid sidan av Björns ordinarie jobb.

Produkten har stor utvecklingspotential då användandet av självgående gräsklippare ökar. En delad ring som kan placeras runt tidigare planterade träd finns redan och Björn har betongringar i flera storlekar på gång för olika typer av planteringar.

– Ringen har en modern design och löser samtidigt ett problem. Det är första gången utmärkelsen går till en produkt som fungerar både i privata trädgårdar och offentliga miljöer, säger Christina Säll, ordförande i juryn för Elmia Garden Award.

Juryn för Årets Trädgårdsprodukt, Elmia Garden Award består av Christina Säll, chefredaktör för Hemträdgården, Simon Irvine, trädgårdsdesigner på Läckö Slott och Magnus Åström, Creative Director på Blink. Årets nominerade produkter presenterades för första gången under mässan Elmia Garden 2016.

 

​Vinnare 2016: återvunnen jord 

​Återvunnen jord årets vinnare

Årets Trädgårdsprodukt heter 100 % återvunnen jord. Econova vinner Elmia Garden Award med Weibulls torvfria planteringsjord, en jord som består av organiska restprodukter från skog och trädgårdar och är en ren kretsloppsprodukt. 

— Vi är mycket stolta över att vinna utmärkelsen Årets Trädgårdsprodukt. Den är ett kvitto på att vår idé att jobba med återvunnet organiskt material är rätt. Det här ger oss självförtroende att fortsätta utveckla denna typ av produkter, säger Anders Bergquist, marknadschef på Econova Garden, där varumärket Weibulls ingår.

Econova är den första producenten i Skandinavien med en torvfri jordprodukt. Råvarorna träfiber och bark kommer från skogen och återförs efter kompostering till naturen för att bilda ny växtlighet. Även trädgårdkomposten cirkulerar och hämtas från kommunens insamlingsplatser.

Kompakt jordblandning

Till den mullrika blandningen tillsätter Weibulls naturgödsel för att få en näringsrik jord med god växtkraft och stenmjöl, som ger jorden en väldränerande struktur och tillför viktiga mineralämnen till växterna. Jordblandningen är kompakt och tyngre, vilket gör den särskilt användbar i rabatter och till jordförbättring. 

— Med vår återvunna jord möter vi en växande efterfrågan på torvfri planteringsjord. Samtidigt tar vi vara på organiska råvaror som finns i närområdet till vår jordfabrik, säger Magnus Pettersson, produktchef för jord och gödsel på Weibulls. 

Växande familjeföretag 

Econova har huvudkontor i Åby utanför Norrköping och producerar varje år cirka 250 000 ton jordprodukter. Familjeföretaget grundades 1959 och har växt stadigt till 160 anställda som arbetar med jordproduktion och trädgårdsartiklar. Varumärket Weibulls förvärvades 2008.

— Econova har visat att det från lokala källor går att tillverka en jord för det urbana odlandet av till hundra procent återvunna produkter. Juryn vill premiera initiativet att ta fram en helt torvfri odlingsjord, säger Christina Säll, ordförande i juryn för Elmia Garden Award.

I juryn för Årets Trädgårdsprodukt/Elmia Garden Award ingår Christina Säll, chefredaktör för Riksförbundet Svensk Trädgårds tidning Hemträdgården, Simon Irvine, trädgårdsdesigner på Läckö Slott och Magnus Åström, creative director på Blink.

 

Vinnare 2015: odlingskruka i mikrofiber 

För tionde året korar Elmia Garden en vinnare i Elmia Garden Award, tävlingen som vill främja goda trädgårdslösningar. Urbanero vinner jubileumsårets pris med sin odlingskruka MicroGarden i mikrofiber.

Bild på odlingskruka

– Jag är oerhört stolt över att vara en bland de stora och namnkunniga företagen som också var nominerade. Men krukan är fiffigare än man tror och det har juryn uppenbarligenfastnat för. Mitt mål har varit att ta fram en produkt som alla kan använda även om man inte har trädgård och priset är ett bevis på att jag har tänkt rätt, säger Olof Nauclér, grundare av Urbanero.   

Tanken har varit att skapa ett flexibelt odlingskärl som är lätt att odla i och som går att använda i flera år. Att Olof Nauclér garanterar fem års hållbarhet är ett bevis på det. Men eftersom krukorna är lätta blir en odling med Urbaneros MicroGarden flexibel. 

– Krukan har redan en massa fans och det finns till och med de som odlar i mina krukor under sin husvagnssemester, berättar Olof Nauclér. 

Christina Säll är ordförande i juryn och testgruppen av produkterna i Elmia Garden Award. I år stod slutstriden mellan tre bidrag. Men juryn fann till slut att Urbaneros kruka var både elegant och praktisk men samtidigt hållbar. 

– Vi uppfattade odlingskrukan från Urbanero som genomtänkt. Materialet är vattentätt i botten och genomsläppligt på sidorna, vilket gör att växterna trivs samtidigt som krukan inte smutsar ner nämnvärt. När säsongen är slut tömmer man och viker ihop den till nästa år. Med Urbanerokrukor slipper man de tomma pallkragarna under vintern, säger Christina Säll. 

I juryn för Elmia Garden Award/Årets Trädgårdsprodukt ingår: Christina Säll, chefredaktör för Riksförbundet Svensk Trädgårds tidning Hemträdgården, Simon Irvine, trädgårdsdesigner på Läckö Slott och Magnus Åström, creative director på Blink. 

Juryns motivering lyder: Med MicroGarden har Urbanero utvecklat ett flexibelt och funktionellt alternativ till odling i pallkrage. Den låga vikten och det mjuka formbara materialet gör produkten lätt att använda och återanvända av odlare överallt, på terrassen, på balkongen och i trädgården. Med genomtänkt design och rejält tilltagen volym kan man i MicroGarden odla grönsaker överallt och naturligtvis även blommor.