Tidigare års vinnare av Elmia Garden Award - Årets Trädgårdsprodukt

​Vinnare 2016: återvunnen jord 

​Återvunnen jord årets vinnare

Årets Trädgårdsprodukt heter 100 % återvunnen jord. Econova vinner Elmia Garden Award med Weibulls torvfria planteringsjord, en jord som består av organiska restprodukter från skog och trädgårdar och är en ren kretsloppsprodukt. 

— Vi är mycket stolta över att vinna utmärkelsen Årets Trädgårdsprodukt. Den är ett kvitto på att vår idé att jobba med återvunnet organiskt material är rätt. Det här ger oss självförtroende att fortsätta utveckla denna typ av produkter, säger Anders Bergquist, marknadschef på Econova Garden, där varumärket Weibulls ingår.

Econova är den första producenten i Skandinavien med en torvfri jordprodukt. Råvarorna träfiber och bark kommer från skogen och återförs efter kompostering till naturen för att bilda ny växtlighet. Även trädgårdkomposten cirkulerar och hämtas från kommunens insamlingsplatser.

Kompakt jordblandning

Till den mullrika blandningen tillsätter Weibulls naturgödsel för att få en näringsrik jord med god växtkraft och stenmjöl, som ger jorden en väldränerande struktur och tillför viktiga mineralämnen till växterna. Jordblandningen är kompakt och tyngre, vilket gör den särskilt användbar i rabatter och till jordförbättring. 

— Med vår återvunna jord möter vi en växande efterfrågan på torvfri planteringsjord. Samtidigt tar vi vara på organiska råvaror som finns i närområdet till vår jordfabrik, säger Magnus Pettersson, produktchef för jord och gödsel på Weibulls. 

Växande familjeföretag 

Econova har huvudkontor i Åby utanför Norrköping och producerar varje år cirka 250 000 ton jordprodukter. Familjeföretaget grundades 1959 och har växt stadigt till 160 anställda som arbetar med jordproduktion och trädgårdsartiklar. Varumärket Weibulls förvärvades 2008.

— Econova har visat att det från lokala källor går att tillverka en jord för det urbana odlandet av till hundra procent återvunna produkter. Juryn vill premiera initiativet att ta fram en helt torvfri odlingsjord, säger Christina Säll, ordförande i juryn för Elmia Garden Award.

I juryn för Årets Trädgårdsprodukt/Elmia Garden Award ingår Christina Säll, chefredaktör för Riksförbundet Svensk Trädgårds tidning Hemträdgården, Simon Irvine, trädgårdsdesigner på Läckö Slott och Magnus Åström, creative director på Blink.

 

Vinnare 2015: odlingskruka i mikrofiber 

För tionde året korar Elmia Garden en vinnare i Elmia Garden Award, tävlingen som vill främja goda trädgårdslösningar. Urbanero vinner jubileumsårets pris med sin odlingskruka MicroGarden i mikrofiber.

Bild på odlingskruka

– Jag är oerhört stolt över att vara en bland de stora och namnkunniga företagen som också var nominerade. Men krukan är fiffigare än man tror och det har juryn uppenbarligenfastnat för. Mitt mål har varit att ta fram en produkt som alla kan använda även om man inte har trädgård och priset är ett bevis på att jag har tänkt rätt, säger Olof Nauclér, grundare av Urbanero.   

Tanken har varit att skapa ett flexibelt odlingskärl som är lätt att odla i och som går att använda i flera år. Att Olof Nauclér garanterar fem års hållbarhet är ett bevis på det. Men eftersom krukorna är lätta blir en odling med Urbaneros MicroGarden flexibel. 

– Krukan har redan en massa fans och det finns till och med de som odlar i mina krukor under sin husvagnssemester, berättar Olof Nauclér. 

Christina Säll är ordförande i juryn och testgruppen av produkterna i Elmia Garden Award. I år stod slutstriden mellan tre bidrag. Men juryn fann till slut att Urbaneros kruka var både elegant och praktisk men samtidigt hållbar. 

– Vi uppfattade odlingskrukan från Urbanero som genomtänkt. Materialet är vattentätt i botten och genomsläppligt på sidorna, vilket gör att växterna trivs samtidigt som krukan inte smutsar ner nämnvärt. När säsongen är slut tömmer man och viker ihop den till nästa år. Med Urbanerokrukor slipper man de tomma pallkragarna under vintern, säger Christina Säll. 

I juryn för Elmia Garden Award/Årets Trädgårdsprodukt ingår: Christina Säll, chefredaktör för Riksförbundet Svensk Trädgårds tidning Hemträdgården, Simon Irvine, trädgårdsdesigner på Läckö Slott och Magnus Åström, creative director på Blink. 

Juryns motivering lyder: Med MicroGarden har Urbanero utvecklat ett flexibelt och funktionellt alternativ till odling i pallkrage. Den låga vikten och det mjuka formbara materialet gör produkten lätt att använda och återanvända av odlare överallt, på terrassen, på balkongen och i trädgården. Med genomtänkt design och rejält tilltagen volym kan man i MicroGarden odla grönsaker överallt och naturligtvis även blommor.