Matinspiration från Alexandra Zazzi

Ta del av Alexandra Zazzi matkonst och testa två av hennes goda viltrecept nedan, Viltfärscevapcici med pumpagryta och ramlöksfärskost cepvapcici och Fredagsmys - salladstacos med dovhjorts tataki, syrade granskott, srirachamajonnäs och tomatsalsa. Smaklig spis!  

Viltfärscevapcici med pumpagryta och ramlöksfärskost cepvapcici

4-6 personer (ger ca 18-20 st)

 

Ingredienser: 

500 g viltfärs

1 ägg

1 gullök

0,5 dl finhackad persilja

1 spanskpeppar

1 msk paprikapulver

1 msk rödvin

smaka av med salt och nymalen svartpeppar

1 spritspåse

1 stor klick smör

1 liten butternutpumpa

100 g haricots verts

2 tsk torkad salvia

1 dl vispgrädde

0,5 dl vit, torrt vin

Salt och peppar

250 g keso, gärna ekologisk

5-8 ramlöksblad (beroende på styrka)

 

Gör så här: 

  1. Skala och riv löken på den grova delen av rivjärnet. Kärna ur och finhacka pepparn.
  2. Blanda samman alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.
  3. Lägg i en spritspåse och tryck ur luften. Lägg in i kylskåp i 6-12 timmar. Spritsa ut på en skärbräda i korvar, ca 2 cm i diameter och 10 cm långa. Tryck ihop köttet så att korvarna inte faller isär när du spritsar.
  4. Stek i grillpanna så att de får ordentligt med färg och grillränder.
  5. Njut med en klick ramlöksfärskost och pumpagryta.

Färskosten

  1. Mixa keso och ramslök i en matberedare med knivtillsats, smaka av med salt, nymalen svartpeppar och en skvätt god olivolja om så önskas.

Pumpagryta

  1. Skala och kärna ur pumpan. Skär i små tärningar. Lägg smör, pumpa och salvia i en kastrull med lock, stek någon minut, lägg i grovt hackad haricots verts, sänk värmen och lägg på lock i 10 minuter, salta och peppra.
  2. Tag av locket, häll på grädde, låt sjuda 5 minuter och häll i vinet.
  3.  Låt sjuda ytterligare 5 minuter och smaka av

 

Fredagsmys - salladstacos med dovhjorts tataki, syrade granskott, srirachamajonnäs och tomatsalsa

4-6 personer

 

Ingredienser: 

1-2 knyten hjärtsallad

Syrade granskott

10 späda granskott

1 msk vitvinsvinäger

1 tsk honung

Tataki

400-500 g innerfilé eller ryggbiff av dovhjort (går även bra med annat vilt)

Salt och peppar

Smörpapper att slå in i

Salladsröra

200 g cocktailtomater

3-4 salladslökar

1 tsk saft av citron

en skvätt olivolja

Salt och peppar

Srirachamajonnäs (håller 1 vecka i kylskåp)

2 äggulor

1 msk dijonsenap

1 msk vitvinsvinäger

3 dl matolja

1-1,5 msk srirachasås

 

Gör så här: 

Tataki

Skär köttet så att det är en bit som mäter ca 4x4 cm och längd 12-14 cm.

Klappa in salt och peppar och halstra i en het panna så att den får färg runt om, Slå in i smörpapper hårt och lägg tillbaka i pannan (ingen värme under pannan) låt vila i 30 minuter. Skär tunna skivor och lägg på salladen.

Salladsröra

Skär tomaterna i småbitar, hacka salladslöken, rör ihop med citron, salt, peppar och en skvätt olivolja.

Srirachamajonnäs

Vispa ihop äggulor och senap. Tillsätt oljan i en tunn stråle, använd elvisp, ballongvis eller stavmixer teknik, vispa energiskt hela tiden tills blandningen ser ut som vispad grädde. Smaka av med vinäger, sriracha, salt och peppar.

Syrade granskott

Blanda vinäger med honung och lägg i granskotten, häll i lite vatten så att det täcks, låt stå kallt i kylskåp i minst 24 timmar innan servering.

Vid servering.

Tag loss bladen från salladshuvudet, lägg ut på en bricka, skeda i en sked tomatröra, lägg på dovhjorten, en klick majonnäs och avsluta med granskott (valfritt).

Annonser: