Våren är här, glöm inte bort att jaga!

Våren är här, åtminstone i södra Sverige. Och jakten går visserligen på sparlåga, men helt jaktfritt blir det som tur är aldrig.

Bäver. Foto: Ted Karlsson

En av de mest klassiska vårjakterna är högaktuell, nämligen den på bäver. Det är på många håll tidig vår i år och aktiviteten på bävrarna är hög. Har du tillgång till bävermarken, missa inte chansen till en fantastiskt trevlig jaktform under vårkvällar och tidig morgon. Har du dessutom lite tur får du njuta av såväl orrspel som annat fågelliv. Naturen är på vägs att vakna upp och markerna är fulla av liv och vårkänslor. 

En jaktform som är otroligt trivsam och spännande är att jaga från kanot. Det är ett sätt att komma väldigt nära viltet, men också en rejäl utmaning för att få rätt skottillfälle. Lyckas du med jakten så har du en fin trofé i form av skinnet att ta hand om. Flåarbetet kan vara lite svårt för den ovane, men det är värt arbetet. Missa inte heller chansen att ta tillvara köttet, en delikatess enligt många. Sedan finns ju också de mytomspunna gällpungarna, som enligt gamla seder kan bota alla tänkbara krämpor. 

Jakten på vildsvin pågår hela året och våren är en fin tid att inventera stammen. Samtidigt finns möjligheten att skjuta en årsgris som passar utmärkt inför sommarens grillkvällar. Den 16 april blev återigen alla vildsvin lovliga, men försiktighet rekommenderas starkt. Kultingförande sugga är fredad hela året, så det gäller att vara extra försiktigt både vid åteljakt och senare när det är aktuellt med skyddsjakt i växande gröda. 

Nu närmar sig också vårens riktigt stora jägarevent – Elmia Game Fair 14-16 maj, den klassiska jaktmässan som i år firar 40 år. Här hittar du det senaste inom branschen, får känna och klämma på produkterna och pratar med både tillverkare och användare. Många av årets stora nyheter på den internationella mässan IWA hittar du nu på Elmia Game Fair! 

Läs mer om vad som händer på mässan!

Publicerad
2015-04-15