Ljuddämpare, snart varje jägares egendom

För tio år sedan var det ovanligt, idag ser vi det allt oftare. Vi pratar naturligtvis om ljuddämpare monterade på kulvapen.

Ljudet från en studsarsmäll är mycket påtagligt. Beroende på situation upplevs den olika men fakta kvarstår, smällen innebär cirka 170 dB vid mynningen.
Dagens ljuddämpare är i de flesta fall mycket effektiva och ljudet reduceras kraftigt till stor fördel för jägaren själv men också för omgivningen.

Går vi långt tillbaka i tiden så var det i stort sett krav på redan dokumenterad hörselskada för att få tillstånd att använda ljuddämpare på sin studsare. Idag krävs bara att man söker licens så får man den. Förutsättningen är dock att det rör sig om vapen i klass 1 eller klass 2.
Intresset för ljuddämpare ökar för varje år och det har i sin tur medfört att fler tillverkare lägger ner stora resurser på att utveckla produkterna till vad jägare och skyttar vill ha.

Fortfarande möts man dock av skepsis bland en del och missuppfattningen att en ljuddämpare gör vapnet helt tyst förekommer också. Ser vi istället till verkligheten så reducerar dämparen ljudet till en viss del så att man minskar risken för skador på hörseln. Dessutom blir det en del andra positiva bieffekter som rejält reducerad rekyl samt att vapnet i många fall upplevs bättre balanserat med dämparen monterad. 

Innan man bestämmer sig vilken ljuddämpare som passar de egna behoven bäst bör man fundera lite över vad som är viktigast. Är målet att uppnå bästa dämpning viktigast eller är smidigheten det som avgör valet.
Variationen mellandämparna på marknaden är stor och det gäller som köpare att utvärdera före köp.

De faktorer som man bör kontrollera är hur bra dämpar den, hur mycket förlängs vapnet samt vad väger den. 

Går du i tankar att utrusta ditt vapen med ljuddämpare har du alla möjligheter att inhämta fakta och inspiration genom ett besök på Elmia Game Fair. Du träffar där flera av landets ledande tillverkare och grossister.

Här kan du läsa fler nyheter

Publicerad
2015-04-27