Elmia och Spofa Jakt, bra för landets jägare

Spofa Jakt är landets branschorganisation för distributörer inom jakt. Bland medlemmarna hittar du flera av marknadsledarna inom sin del av branschen.

Historien kring Spofa Jakt sträcker sig tillbaka till 60-talet då den bildades som sektion inom Spofa.

Hans DahlgrenHans Dahlgren, nuvarande ordförande i Spofa, har lång erfarenhet från jaktbranschen och har sett hur hela jaktkulturen har ändrat sig.

– Tar man ett rejält hopp tillbaka i tiden så var jägaren annorlunda mot vad den är idag. Även produkterna kring jakten var annorlunda. Vi fick helt enkelt nöja oss med vad som utvecklats i USA och i viss mån Tyskland. Idag är jägaren i Sverige mycket mer kvalitetsmedveten och klar över vad han eller hon vill ha. Detta har i sin tur gjort att många leverantörer har produkter som är utvecklade för Sverige och Norden samt riktar sig direkt till jägarna här

Elmia Game Fair är en, med svenska mått, unik mässa som utvecklats tillsammans med besökarna under de 40 år som den arrangerats. Hans har en ganska klar bild för sig hur det har förändrats.

– Utvecklingen har gått från allmogejägaren till en betydligt bredare målgrupp som har jakten som hobby. Jägaren av idag är också mycket mer påläst och vet vad han eller hon vill ha. Samtidigt är man också beredd att betala om man hittar det man söker. För jaktbranschen är det väldigt positivt samtidigt som det ställer krav på alla aktörer som ska leverera en vara eller tjänst, förklarar Hans.

Som Sveriges största jaktmässa har Elmia Game Fair en viktig funktion och Hans är klar över dess roll i jägarsverige

– Det finns ingen mässa i Sverige som fullt ut kan mäta sig med Elmia Game Fair. Mässan är proffsigt arrangerad och det är bra service för både utställare och besökare. Men framförallt är mässan unik tack vare att besökarna kan träffa hela ledet inom branschen. Besöker man en monter i B-hallen för att se det senaste från just den leverantören så kan man kanske träffa produktchefen som i sin tur får höra synpunkter från konsumenten. Bra idéer tas tillvara och producent kommer närmre konsument.

– Vill man sedan provskjuta sitt nya drömvapen så är den möjligheten bara några stenkast bort och därefter kan man gå in till sin handlare och beställa produkten. Alltså finns hela kedjan på plats för att möta kunden, säger Hans som svar på vad som är så unikt med Elmia Game Fair.

Samarbetet mellan Elmia och Spofa Jakt sträcker sig lång tid tillbaka och från båda sidor ser man detta som mycket positivt.

– Vårt samarbete med Elmia har pågått länge och vi ser det som en viktig och stabil partner när det gäller jaktmässor i Sverige, avslutar Hans.

Publicerad
2015-02-18