Rävlock, en utmaning för varje jägare

Ett skrik som på nära håll får håret att resa sig i nacken, ett skrik som minner om panik och dödsångest, om hur en hare sitter fast i käftarna på något rovdjur.
Några hundra meter bort spetsas öronen på en stor rödräv och när andra skriket kommer sätter den av i full fart! Inte flyende bort från ljudet utan med fokus beger den sig mot ljudet. 

Ulf sitter väl camouflerad och blicken sveper över omgivningen. Rörelserna är de minsta möjliga och studsaren står i färdigställning med hjälp av benstödet. Försiktigt lyfter han pipan mot sina läppar och i nästa stund hörs på nytt ett kvävt skrik och den fejkade haren kvider ut sin dödsångest.

Detta blir för mycket för räven som stannat upp i skogsbrynet. Med full fart rusar den ut över betesvallen, rakt mot Ulf! Den kommer lite från sidan och i samma sekund som Ulf flyttar benstödet för att få rätt anläggning stannar räven. Den har uppfattat rörelsen och tvärstannar och stirrar.

Hade detta varit en räv som kommit springande vid exempelvis en drevjakt hade den mest troligt kastat direkt och flytt undan. Nu är det annorlunda för denna räv är så fokuserad på att komma åt den döende haren. De sekunder som den stannar och funderar på om det var haren den såg räcker för Ulf. Hårkorset hittar bogen och i samma ögonblick smäller skottet från den väl inskjutna studsaren och räven faller ihop. 

Fantastisk jaktform

Att locka räv är verkligen en jaktform som utmanar jägaren och Ulf Lindroth är nog en av de som kan mest om detta i Sverige. Ulf har under många år ägnat oräkneligt med timmar på just lockjakt på räv. Arbetet har resulterat i såväl filmer som en bok i ämnet. Dessutom blir det varje år ett antal föreläsningar runt om i landet och även kurser om lockandets ädla konst.

­– Detta är en fantastisk jaktform på många sätt. Precis som inom andra områden så blir man aldrig fullärd, det finns hela tiden nya saker att ta till sig. Det kräver heller inga stora förberedelser utan har man lite tid över en eftermiddag så kan man snabbt få till ett jaktillfälle, klargör Ulf.

– Sen är det förstås så att desto bättre förberedd man är desto större chans att man lyckas. Då menar jag att man lärt sig hur sin mark ser ut, var är det störst chans att räven tagit daglega, vilka ljud ska jag använda och så vidare. Det finns massor av saker att fundera över, säger Ulf med ett leende. 

Nyttiga tips

  • Det finns några grundläggande tips för den som vill prova detta med att locka räv.
  • Hitta rätt tillfälle. När räven är aktiv, gryning/skymning. Bästa tiden är augusti och sedan slutet av säsongen, efter löpet.
  • Var försiktig och smyg så tyst som möjligt. Kan man komma på pass riktigt tyst ökar chanserna väsentligt. Planera före hur du ska ta dig fram till passet.
  • Hellre få lockpass med hög kvalité än många utan att tänka genom jakten. Kombinera med annan jakt och börja jaktdagen eller avslut med ett lockpass. Lockar man mycket på samma mark är risken stor att marken blir ”sönderlockad”
  • Camouflage är viktigt och glöm inte händer och ansikte. Räven ser otroligt bra!
  • Använd skjutstöd som är enkelt att flytta. Prova anläggningar så du är väl förberedd att ta en ganska snabbt skott.
Publicerad
2016-03-21